Gouden medailles voor Zwaantjes Stien Vanhoutte en Sandrine Tas op WK skeeleren

Redactie KW

Op de laatste dag van het WK skeeleren op de weg in het Argentijnse Rosario hebben de Belgische dames opnieuw medailles behaald. Op de 5.000 m aflossing pakten Ellen Van de Catsye en de Zwaantjes Stien Vanhoutte en Sandrine Tas (ZRC Zandvoorde) de wereldtitel.


Stien Vanhoutte behaalde brons op de 500 meter sprint en Sandrine Tas pakte nog zilver op de loodzware marathon, waarmee de medailleteller uiteindelijk op zeven stuks kwam te staan.

De Belgische juniores dames zullen de laatste dag van het WK skeeleren niet licht vergeten. Voor Stien Vanhoutte en Sandrine Tas werd het een lange en zware dag. Ze doorliepen het hele tornooi van de 500 meter sprint en stonden uiteindelijk ook samen in de finale. Daarin wachtten hen de Colombiaanse Escobar en de Duitse Peissker. Door een kleine misstap bij de start was Sandrine Tas echter meteen op achtervolgen aangewezen. In de laatste bocht trachtte Tas nog binnendoor te gaan, maar dat mislukte. De twee Belgische juniores moesten genoegen nemen met de strijd om het brons. Daarin trok Stien Vanhoutte aan het langste eind. Voor haar is het de eerste medaille op dit WK. Vanhoutte bevestigt daarmee haar sterke prestaties op het tijdrijden, zowel op de piste (negende) als op de weg (zesde).

Gouden medailles voor Zwaantjes Stien Vanhoutte en Sandrine Tas op WK skeeleren
© Rudy DECLERCK

Stien Vanhoutte. (Foto Bart)
© Rudy DECLERCK

Goud op 5.000 m aflossing

Stien Vanhoutte en Sandrine Tas was weinig rust gegund. Hen wachtte immers nog het sluitstuk van het WK op de weg : de 5.000 meter aflossing. Samen met Ellen Van de Catsye knokten ze zich eerst door de kwalificatie naar de finale. Daarin hield het Belgisch trio goed stand ondanks de vermoeidheid. In de eindsprint vertrok Sandrine Tas vanuit vierde positie, maar eens te meer toonde ze hoe sterk ze kan finishen. In een millimetersprint versloeg ze de concurrrentie uit Frankrijk en Korea.

Zeven medailles

Zaterdag werd het WK afgesloten met de marathon. Nationaal kampioene Sandrine Tas reed een schitterende wedstrijd waarbij ze in de eindsprint enkel het hoofd moest buigen voor de Colombiaanse Garzon. Op de derde plaats eindigde een renster uit het Chinese Taipei. Daarmee telt het Belgische team zeven medailles. De meest gelauwerde skater van het hele tornooi werd Sandrine Tas met drie individuele wereldtitels (de 1.000 m en de 15 km afvalling op de piste en de 20 km afvalling op de weg), zilver op de marathon en brons op de 10 km puntenkoers op de weg. Stien Vanhoutte won brons op de 500 m op de weg en de ploeg (Tas-Vanhoutte-Van de Catsye) pakte goud op de aflossing op de weg.

(PR – foto’s PR/Bart)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier