Gold en KZK mikken op nieuwe besttijden

Anice Remmery (KZK) zwemt vier nummers in Antwerpen. (Foto KDS)
Axel Vandenheede

Dit weekend vindt in Antwerpen het Belgisch kampioenschap in groot bad plaats. Zowel Gold Swimming Team als Kortrijkse Zwemkring trekt er met een delegatie naartoe.

Silken Deneir (17) uit Oostrozebeke is aan haar zevende seizoen bij Gold Swimming Team (samenwerkingsverband tussen het Meense MZK en het Zwevegemse UZKZ) toe. “Ik begon bij Meulebeke te zwemmen toen ik in het tweede leerjaar zat“, vertelt ze. “Nu zwem ik dus al een aantal jaar bij Gold en ik amuseer. We hebben een tof groepje.” Voor Silken staat er dit weekend een belangrijke wedstrijd op het programma: het Belgisch kampioenschap. “Ik neem er deel aan de 100 en 200 meter schoolslag”, aldus de Oostrozebeekse.

Specialiteit

“Vooral op de 200 meter wil ik een goede prestatie neerzetten omdat dat nummer mijn specialiteit is, al is de concurrentie heel sterk. Denk maar aan Fanny Lecluyse. Mijn ambitie is in de eerste plaats besttijden te zwemmen en hopelijk haal ik daarmee minstens een finale.” Wekelijks staan er voor de schoolslagspecialiste zes trainingen op het programma. “Tijdens het seizoen weet ik dan ook wat gedaan”, zegt Silken lachend. “Zeker in combinatie met school. Aan het college in Waregem volg ik de richting wiskunde-wetenschappen, maar studies en sport gaan nog altijd goed samen. Ik hoop dat dit ook volgend schooljaar lukt. Dan wil ik de opleiding kinesitherapie starten en die combineren met zwemmen.”

Allrounder

Voor Anice Remmery (15) uit Heule zijn het haar eerste open Belgische kampioenschappen in groot bad. “Ik ben dan ook een beetje zenuwachtig”, vertelt ze. “Maar het zal wel los lopen, hoop ik. In Antwerpen zwem ik dit weekend de 50 en 100 meter schoolslag, de 200 meter wisselslag en de 800 meter vrije slag. Ik weet dat die nummers niet echt compatibel lijken, maar ik ben eigenlijk een beetje een allrounder. Of het nu gaat om een spurtnummer op de schoolslag of een langeafstandsnummer op de vrije slag, ik trek goed mijn plan. Voor alle nummers heb ik ook een selectietijd gezwommen natuurlijk.”

Ervaring opdoen

Anice kijkt vooral uit naar de 200 meter wisselslag. “Ik vind het leuk om in één nummer de vier slagen te combineren”, geeft ze mee. “En ik presteer de jongste maanden ook wel goed op de 200 meter wisselslag. Daarvoor focuste ik me vooral op de schoolslagnummers, maar de laatste tijd gaat het iets minder. In Antwerpen hoop ik in de eerste plaats om ervaring op te doen en persoonlijke records te zwemmen. Dan zou mijn BK geslaagd zijn”, aldus nog de studente Latijn-wiskunde aan het Spes Nostra Heule. “De combinatie school-zwemmen valt heel goed mee. Het is soms niet vanzelfsprekend omdat ik tot zeven keer per week train, maar het lukt wel.”

Silken Deneir. (GF)
Silken Deneir. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier