Gezond gek: de surfende familie Rosenbaum

Christophe Rosenbaum, Razz, Rheanna, Gereon en Marcia Rosenbaum. © Jeffrey Roos
Redactie KW

De familie Rosenbaum uit De Haan is een wel heel bijzondere familie. De vier kinderen des huizes zijn allemaal fervente golfsurfers en zagen zo al een groot deel van de wereld. Dit is het verhaal van een familie die door de sport een nog hechtere band kreeg.

Door Jeffrey Roos

Max (21), Gereon (18), Razz (16) en Rheanna (16) zijn stuk voor stuk bijzondere ‘kinderen’. Mama Marcia (54) en papa Christoph (52) hebben een heel goede band met hun kinderen en reizen, als het werk het toelaat, de hele wereld rond met hen. De reden: alle vier nemen ze deel aan wedstrijden en stages over de hele wereld.

Het begon allemaal wanneer de toen nog kleine Max op bezoek was samen met zijn mama en papa bij mama’s zus in Florida. “Max zag de surfers in de zee en vond het enorm fascinerend“, vertelt Marcia. “Hij wou het meteen proberen. Wij zijn mensen die onze kinderen alles gunnen en stapten die dag mee in zijn golfsurfverhaal. Hij ging met zijn plank de zee in en kreeg tijdens de eerste les al meteen zijn plank op zijn neus tijdens de eerste golf. Toch vond hij het supertof en raakte er als het ware door bezeten.”

“Papa is een Duitser, mama een Amerikaanse”

Hij heeft op zijn beurt de microbe doorgegeven aan zijn broers en zussen want ook zij raakten geboeid door het golfsurfen. Dat heeft ons al op heel veel plaatsen in de wereld gebracht.” Papa Christoph is eigenlijk afkomstig uit Duitsland, mama is Amerikaanse. “We leerden elkaar in 1986 kennen in de States, in 1993 stapten we in het huwelijksbootje”, vertelt Christoph.

Marcia is eigenlijk opgegroeid in Amerika. In 1999 kwamen we hier wonen. Ik kwam via mijn job voor een wetenschappelijk project terecht in Leuven. Eigenlijk was het voorzien dat we hier een tweetal jaar zouden wonen maar we zijn hier blijven plakken. Voor mijn job moesten we richting Brugge verhuizen. We wilden aan de kust wonen en kozen voor De Haan. Daar wonen we nu nog steeds, samen met onze vier kinderen.”

Max studeert in Maastricht, Rheanna studeert thuis en doet haar examens voor een middenjury. Razz gaat dan wel weer elke dag naar school, als hij in het land is tenminste. Ook Gereon studeert thuis.

“Bij elke golf moet je een beslissing nemen. Dat is ook in het leven zo”

“Ik doe aan houtbewerking op school”, legt Razz uit. “Als ik op reis ben voor een wedstrijd tijdens een schoolperiode, dan doe ik zaken op voorhand of haal ik het in.” “En hij is dan ook nog eens bij de betere van zijn klas”, komt mama tussen. “Weet je, onze kinderen zijn altijd super gemotiveerd. Het golfsurfen leert hen ook veel. Ze zijn erg gefocust. Net daarom zou ik de sport niet uit ons leven weg willen. Ze leren zich ook concentreren en focussen. Bij elke golf moet je een beslissing nemen. Is dat de golf die ik wil? Is het de goede golf? Moet ik links, rechts? Dat is ook in het leven zo. Ze krijgen ook het vertrouwen om te zeggen wat ze willen in het leven. Dat is mijn golf! Ze moeten vooruit en kunnen niet blijven plakken.”

“De beste vriend van Razz woont in Portugal”

“Alles van golfsurfen komt terug in het dagelijks leven. Ook op sociaal vlak. Ze leren mensen kennen en maken contacten over de hele wereld. De beste vriend van Razz woont in Portugal, om maar een voorbeeld te geven.”

In 2020 wordt golfsurfen een onderdeel van de Olympische Spelen in Tokyo. “Als ik blijf presteren zoals nu en de Belgische delegatie kwalificeert zich voor de spelen dan maak ik wel kans om mee te gaan naar Tokyo. Maar ik concentreer me vooral op nu, op mijn prestaties. Wat volgt dat zien we dan wel weer”, besluit Rheanna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier