“Genieten zonder risico’s”

Redactie KW

Woensdagavond in Boezinge, donderdagavond Nieuwkerke. Bij veel rallyliefhebbers staan deze data al met rood aangemerkt in de agenda. Dan gaat immers de shakedown door voor respectievelijk de historics en de moderne. Wij gingen op zoek naar de betekenis van dergelijke rit.

Als je via het internet wat meer uitleg zoekt over een shakedown, kom je niet verder dan ‘de laatste testrit van een (nieuwe) wagen vooraleer te vertrekken naar een Grand Prix’. En dat is gedeeltelijk waar, want de shakedown wordt door diverse teams aangegrepen om de rallybolide aan een laatste test te onderwerpen en eventuele diverse set-ups en banden te proberen.

Maar de testrit in Nieuwkerke wordt voorafgegaan door de Qualifying Stage en dat is voor veel teams van primordiaal belang. “Niet deelnemen aan deze Qualifying Stage betekent voor ons gevaar op een te hoog en laat startnummer”, aldus Filip Cuvelier, corijder van Polle Geusens in de Ford Fiesta R5.

De Qualifying Stage wordt dit jaar eigenlijk voorbehouden voor de ‘Gold Entries’ die zich hebben ingeschreven met een wagen van klasse RC2, de topcategorie met de R5’s of een GT. De chrono op deze rit zal bepalend zijn voor de startorde. De top 15 mag vrijdagmiddag op het podium zijn startpositie kiezen, in volgorde van het klassement, terwijl de tijden op de QS de volgorde zullen bepalen vanaf de 16de plaats.

“Wij namen altijd deel om bij het volksfeest te zijn”

Spiervelden

Na de Qualifying Stage, die van start gaat om 19.48 uur, mogen alle deelnemers de shakedown rijden van 20.45 tot 23 uur. Ook de toppers die hun wagen nog verder willen afstellen, mogen na de QS verder deelnemen aan de shakedown. Overigens is de proef dit jaar wat hertekend, met start in de Seulestraat om via de Potteriestraat meteen een nieuw lus in te duiken. Via het bekende snelle en technisch gedeelte door de Spiervelden gaat men naar het slot, dat op de Nieuwkerkse Markt blijft.

De dag voordien kunnen de rallyliefhebbers al hun hartje ophalen met de testrit voor de historics, tussen 19 en 22 uur in Boezinge. Traditioneel is dit de echte aanloop van een leuk rallyweekend en is het tot in de late uurtjes koppen lopen in het sasdorp. Maar hier geen bepalende chronorit voor de startvolgorde. “Al die jaren die wij hebben deelgenomen is gewoon om bij het volksfeest te zijn”, aldus Didier Vanwijnsberghe, een van de favorieten in de Las Vegas Historic Rally. “Mensen laten genieten en proberen mooie en als het mogelijk is dwarse passages te maken voor het publiek. En zeker geen onnodige risico’s te nemen. Als je er ergens afdondert, kan dit veel stress en nachtelijke werkuurtjes voor de mecaniciens bijbrengen om de wagen toch maar weer klaar te krijgen tegen de start op vrijdag.”