Geen West-Vlaamse winnaars in eindrondes tennis

Finalisten Louis Cant en Gauthier Van Ryckeghem met in het midden voorzitter Philip Desoete. © ACR
Redactie KW

In TC Brughia in Brugge was de voorbije dagen het kruim van het Belgische tennis actief voor de nationale eindronde van het Enkelcriterium en de eindronde van het Belgian Circuit.

Dat gebeurde in een organisatie van de Koninklijke Belgische Tennisbond, de Nationale Criteriumcommissie en het Gewestelijke Comité West-Vlaanderen. Eerder werd in de diverse gewesten van Tennis Vlaanderen en de Franstalige regio’s (AFT) gestreden voor de plaatsen in de acht reeksen in de eindronde. Tegelijkertijd met de 43ste eindronde van het enkelcriterium werd voor de allereerste keer ook de eindronde van het Belgian Circuit afgewerkt.

De beste acht spelers en speelsters van het voorbije seizoen hadden zich hiervoor geplaatst. In Brugge hadden zondag de finales plaats met Louis Cant (TC De Koddaert) als enige West-Vlaming. De 26-jarige Loppemnaar kwam uit in de reeks Enkel Heren 1. In de kwartfinales gaf Cant zijn tegenstander Stefan Wauters WO. In de halve finales won hij met 6/3 en 6/3 van Seppe Cuypers. In de finale was Julien Dubail te sterk. Cant verloor met 6/2 en 6/1. “Ik heb de laatste tijd iets minder getraind en vanmorgen had ik in de halve finale ook al een fysiek zware match. De kleine kansjes die ik kreeg heb ik niet kunnen benutten.”

Toch tevredenheid

Louis Cant mag desondanks toch tevreden zijn over zijn zomerseizoen. “Ik heb veel meer tornooien gewonnen dan ik dacht. Die lijn heb ik de hele zomer kunnen doortrekken.” Het tennis gaat bij hem nu voor even aan de kant zodat hij kan afstuderen als kiné. “Mijn conditie zal ik wel onderhouden, zodat ik er volgend seizoen opnieuw sta”, aldus Cant.

Emilia Dejonckheere (TC Kortemark) uit Marke ging er in het Belgian Circuit in Dames 1 in de kwartfinale uit tegen Victoria Smirnova met 6/4 en 7/5. Justine Pyssson (TC De Boneput) uit Nieuwpoort kon zich in diezelfde reeks tevreden stellen met een plaats in de halve finale. Hierin verloor ze van Klaartje Liebens met 7/6 en 6/1. Eerder had Pysson in de kwartfinales Charlotte Swaans uitgeschakeld (2/6, 7/5 en 6/4).

Vroegtijdige uitschakelingen

In de eindronde van het enkelcriterium werden Julie Lestienne (TC Kortemark) uit Wingene, Lauren Gheyssens (TC Waregem Gaver) uit Ooigem, Ellen Peys (TC Brughia) uit Brugge, Clement Ugille (TC Warneton) uit Menen, Alexander Vanwallleghem (TC Moorslede) uit Roeselare en Jean-Claude Van Haverbeke (KGTC Zwevegem) uit Hulste vroegtijdig uitgeschakeld. Gauthier Van Rijckeghem (TC Kortemark) was de enige provinciegenoot die tot in de finale geraakte. Hierin verloor hij in Enkel Heren 3 van Miel Sweerman met 7/6 en 6/4. “Mijn tegenstander was beter”, vindt de 21-jarige tennisser uit Roeselare. “Dit is voor mij toch de kers op de taart, ook al omdat ik in het criterium als een grap ben begonnen. Uiteindelijk deed ik een bijzonder mooi parcours. Het is voor herhaling vatbaar.”

De intergewestelijke wisselbeker was voor Oost-Vlaanderen, dat met vier spelers een finale won. Deze provincie fungeert volgend jaar overigens als organisator van het evenement. West-Vlaanderen eindigde met Luik op een gedeelde voorlaatste plaats voor Henegouwen.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier