Geen West-Vlaamse triomf in Ironman Hawaï

Redactie KW

Jan Frodeno heeft de Ironman van Hawaï gewonnen. De Duitse topfavoriet reed op het einde van het fietsonderdeel weg uit een selecte kopgroep en bouwde in de marathon zijn voorsprong uit. Frederik Van Lierde begon als vijfde op amper twee minuten van Frodeno te lopen, maar moest de laatste 14 km hoofdzakelijk al wandelend afwerken. Marino Vanhoenacker reed een sterk fietsnummer, maar moest oververhit opgeven in de marathon.

Gewezen olympisch kampioen Jan Frodeno, drie maanden geleden al oppermachtig op het EK Ironman in Frankurt, toonde in het water meteen waarom hij als topfavoriet aan de start was verschenen. Samen met twee gezellen zwom hij weg van een uitgebreide groep met alle andere favorieten, onder wie Frederik Van Lierde. Hij keek als 14de na 3,9 km op tegen een achterstand van 1’40”. Marino Vanhoenacker volgde als 37ste op 3’38”.

Op de fiets kwam het tot een samensmelting vooraan. Uittredend winnaar Sebastian Kienle probeerde de forcing te voeren, maar Frodeno liet niet begaan. Ook de Fransman Guillaume, de Amerikaan Timothy O’Donnell en Van Lierde kwamen geregeld in beeld. De West-Vlaming gaf een prima indruk. Ook Vanhoenacker, die in het begin zijn achterstand tot vijf minuten zag oplopen, hield daarna knap stand. In het slot van de fietsproef zette Frodeno vooraan even orde op zaken door zijn concurrenten op achterstand te zetten. Bij het ingaan van de tweede wisselzone keek Van Lierde als vijfde tegen een achterstand van 1’59” aan, Vanhoenacker volgde als 14de op 5’57”.

Frodeno zette meteen de puntjes op de i. Van Lierde moest beetje bij beetje tijd prijs geven en zag vanuit de achtergrond onder meer de Duitser Andreas Raelert op en over hem gaan. Intussen was Vanhoenacker uit de race verdwenen. Via Twitter liet hij het volgende weten: “Geen kracht in het zwemmen, op de fiets twee uur geen kracht, daarna een uur hoop en vervolgens anderhalf uur geen kracht, in de marathon na een uur leeg en gekookt. Godvermiljaardedju!”

Rond twee derde van de marathon kreeg ook Van Lierde een inzinking. De laatste 14 km werden een ware marteltocht en de laureaat van twee jaar geleden moest zich hoofdzakelijk tot wandelen beperken. Vooraan hield Jan Frodeno stand. Raelert snelde nog naar een tweede plaats (zijn vijfde podiumplek in zeven edities) voor O’Donnell. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier