Geen nieuwe titel op het EK crossduatlon voor Torhoutenaar Kris Coddens

Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

De Torhoutse LO-leerkracht eindigde in Roemenië op de vijfde plaats en sprak achteraf over een offday.

In oktober 2015 won Kris Coddens in Spanje het allereerste EK crossduatlon ooit. Voor de 35-jarige Torhoutenaar was dat een speciale overwinning, want hij richt zich sinds enkele seizoenen vooral op triatlonwedstrijden. Hij heeft echter wel een achtergrond in de duatlonwereld en behoort in de offroadwedstrijden tot de absolute top.

Dit jaar ging Coddens zijn titel verdedigen in het Roemeense Târgu Mure?, in het landsdeel Transsylvanië. “Intussen heb ik geleerd dat ik op ieder parcours uit de voeten kan en dus op mijn eigen sterkte moet vertrouwen. Mijn Europese titel verlengen zou sowieso wel heel mooi zijn”, blikte Kris vooruit in De Weekbode Torhout. Naast zijn Europese titel crossduatlon in 2015, pakte hij in 2014 ook al eens de Europese titel crosstriatlon in Sardinië.

Kris Coddens na het EK: “een offday”

Een nieuwe Europese titel pakken, lukte echter niet voor de LO-leerkracht. Samen met thuisatleet Balanescu sprokkelde Coddens snel een voorsprong bij elkaar in het eerste loopgedeelte. De Torhoutenaar kende echter een dip en viel ook in het mountainbiken wat terug. Hij strandde uiteindelijk op de vijfde plaats in 2u.12’51”, op bijna vijf minuten van de Spaanse winnaar Xavier Jové. De Spanjaard Freixa en Roemeen Balanescu mochten mee op het podium.

Als titelverdediger en man in vorm gold Coddens als één van de absolute topfavorieten voor de Europese titel, met een vijfde plaats was hij dan ook niet tevreden. “Ik had een offday”, klinkt het in een eerste korte reactie. “Tot halfweg het eerste loopgedeelte ging het goed, maar daarna had ik geen kracht meer. Ik bleef wel vechten en werd zo nog vijfde.”