“Geen angst voor opponent, wel voor het vliegtuig”

Axana Depypere is klaar voor haar kamp in het Engelse Manchester. © (Foto GH)
Redactie KW

Zaterdag 10 juni kampt Axana Depypere (12) een wedstrijd muay thai in Manchester. Het twaalfjarige bokstalent uit Heule werd opgemerkt tijdens een wedstrijd in Nederland. Over enkele weken wacht haar de grootste uitdaging in haar jonge carrière. Dan kampt ze immers om de wereldtitel.

“Ik boks al sinds mijn achtste hier bij team Bushido”, opent Axana Depypere uit Heule. “Hoe ik daarmee begonnen ben? Door het anderen te zien doen, denk ik. Al sinds mijn vijf jaar wilde ik boksen. Ik heb nog even basketbal gespeeld, maar dat was minder leuk dan hetgeen ik nu doe.”

Axana’s tegenstanders zijn maximaal 2 jaar ouder en er is een verschil in gewicht van maximaal 3 kilogram. “In Manchester zal ze Yzyabella Uma bekampen, die eveneens twaalf is en evenveel weegt”, vertelt Conchita Herman, die samen met Michael Kongolo Axana coacht. “Op dat vlak zijn de omstandigheden dus ideaal. Axana is gescout tijdens haar deelname aan de Nederlandse kampioenschappen. Op die leeftijd zijn er nog niet veel meisjes actief en dankzij haar supergave techniek moet ze opgevallen zijn. Op een dag kreeg Michael een telefoontje of Axana in Manchester wou kampen.”

Axana kijkt op haar eigen manier uit naar de wedstrijd. “Ik hoef niet veel te weten over mijn uitdager. Wel wil ik haar vlak voor de partij zien, zodat ik haar gestalte kan inschatten. Ik heb geen schrik voor mijn tegenstander, voor het vliegtuig daarentegen wel. Ik heb immers nog nooit gevlogen…”

Wereldkampioen

“Ik wil graag nog toevoegen dat het dankzij Michael en Conchita is dat ik deze kans krijg”, vervolgt Axana. “De Engelse club betaalt de hotelkosten, maar wij sponsoren met Team Bushido de vluchten. Mochten we niet in haar geloven, zouden we dat niet doen”, weet Conchita Herman. “Tactisch is Axana heel sterk. Al bij de eerste training merkten we dat op. Haar boksintelligentie is haar grootste troef. De meeste jongens van 14 à 15 jaar die hier trainen, halen niet haar niveau. Zelf moet ik ook mijn uiterste best doen als ik het tegen haar opneem. Van haar negen kampen kon Axana er tot nog toe zeven winnen.”

Na haar kamp in Manchester wacht Axana een nog grotere uitdaging. “Op 24 juni bokst ze in Rotterdam om de wereldtitel. Ze zal het daar opnemen tegen toptalent Kelsey Bernard: Nederlands, Europees én wereldkampioene K1 en muay thai onder veertig kilogram. Het zou fantastisch zijn mocht ze naar huis terugkeren met haar eerste titel”, aldus Conchita Herman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier