Frederik Van Lierde: “Hawaï is opnieuw het hoofddoel”

Tom Vandenbussche

Triatleet Frederik Van Lierde heeft deze namiddag in Garage Devos-Capoen in Kuurne zijn wedstrijdprogramma en kledij voor 2018 voorgesteld. De meervoudig Ironmanlaureaat mikt ook dit seizoen voluit op het WK in Hawaï. “Maar daarnaast wil ik in Texas ook voor de eerste keer onder de magische grens van acht uur duiken en hoop ik in Nice voor de vijfde keer te kunnen winnen en mederecordhouder te worden.”

Van Lierde, in 2013 nog winnaar in Hawaï, kende vorig jaar een uitstekende campagne met winst in Nice en Vichy, maar haalde in de belangrijkste wedstrijd van het jaar door een probleem met de bevoorrading het einde niet. “Iedereen herinnert zich natuurlijk wat er zich in oktober heeft afgespeeld, maar 2017 was meer dan enkel Hawaï. Vooral aan Vichy, waar ik bijzonder sterk fietste, hield ik een enorm gevoel over.” De Menenaar, die in mei 39 wordt, nam afgelopen winter de nodige rust en wil er in 2018 weer voluit tegenaan aan. Zijn wedstrijdprogramma omvat vijf triatlons: de Ironman van Texas (28 april), de Ironman van Nice (24 juni), Alpe-d’Huez (2 augustus), de Ironman 70,3 van Nice (16 september) en het WK Ironman op Hawaï (13 oktober). Een beperkt programma in aantal wedstrijden, maar daarvoor niet minder zwaar. Met drie triatlons op de volledige afstand krijgt Van Lierde alleszins voldoende kansen om zijn carrière nog wat meer glans te geven.

“Elke wedstrijd heeft een speciale betekenis. In Texas start ik om eindelijk eens onder die grens van acht uur te duiken. Ik was er al een aantal keren dichtbij, maar dit jaar moet het me eindelijk lukken. In Nice heb ik al vier keer gewonnen, terwijl Marcel Zamora er met vijf zeges recordhouder is. Ik blijf nog drie jaar triatleet en krijg dus nog drie kansen om recordhouder te worden. In Alpe-d’Huez wilde ik al langer starten, maar liet mijn planning het nooit eerder toe. In september volgt de eerste editie van de halve Ironman van Nice, op het parcours waar in 2019 het WK 70.3 zal plaatsvinden. En Hawaï ten slotte is en blijft de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Ik wil daar nog eens een mooie prestatie neerzetten. Over een resultaat spreek ik me niet meer uit, eerst eens gezond en wel en zonder ongelukken de finish bereiken.”

Andere bevoorrading in 2018

Geluk in Hawaï was Frederik Van Lierde de laatste jaren niet gegund. In de laatste editie in Hawaï verliep alles voorspoedig en leek hij mee te kunnen strijden voor het podium, tot een gemiste bevoorrading hem de das omdeed. Van Lierde haalde zelfs het einde niet. “Je hebt drie manieren om te bevoorraden”, legt zijn trainer Luc Van Lierde uit. “Door de organisatie, door een special need of door jezelf. Frederik koos, net als de meeste anderen, voor de special need. Dat wil zeggen dat je zelf een bevoorradingszak klaarmaakt en die aan de organisatie bezorgt, waarop zij die zak in de aangeduide zone aan de triatleet moeten bezorgen.”

“Fré heeft zijn bevoorradingszak nooit gekregen. Die was spoorloos. Dat risico is er altijd en dus kijken we voor een alternatief. Bedoeling is om nu zelf alles van suikers en zouten mee te nemen en enkel water van de organisatie aan te nemen. Heel belangrijk in het geval van Fré, want tests hebben uitgewezen dat er maar één type zout is waarop hij niet negatief reageert. In een Ironman is dat van levensbelang. Maar hoe hij dat precies zal aanpakken, moet nog op training en in wedstrijd worden uitgetest.”

Frederik Van Lierde:

Het slotwoord is voor Luc Van Lierde. “De voorbije jaren heeft Fré veel pech gekend en daardoor nooit een rustige winter gekend. Dat is nu wel het geval. We gaan weer naar het oude systeem: weinig wedstrijden doen, maar op de juiste momenten er staan. Fysiek en mentaal zal hem dat een niet onbelangrijk voordeel opleveren en wie weet tot wat hij dan nog allemaal in staat zal zijn…”