Freddy Loix zal tiende zege in Ieper niet cadeau krijgen

© BELGA
Redactie KW

Vrijdag en zaterdag wordt in Ieper en omgeving de rally van Ieper gereden, de zesde van negen rally’s in het BK en de vijfde van tien rally’s in het EK.

De organisatoren zijn er ook dit jaar in geslaagd het beste van de Belgische rallyrijders te combineren met enkele Europese toppers, al zijn die minder talrijk dan vroeger en dat heeft vooral te maken met de mindere uitstraling van het EK rally.

Uitgesproken favoriet voor de eindzege blijft Freddy Loix, die aan de start komt met zijn nieuwe Skoda Fabia R5. Loix gaat voor de dubbele cijfers en jaagt op een tiende zege in twintig deelnames in de Kattenstad.

Dat wordt knokken tot de laatste klassementsrit

“Wat ik het strafste vind, is dat ik bij mijn 20e deelname nog steeds tot de favorieten hoor. Dat vind ik toch wel speciaal. Mijn kansen voor dit weekend schat ik hoog in, al weet ik dat ik alles uit de kast zal moeten halen om te winnen. Abbring, Lefebvre en Princen hebben ongeveer dezelfde speed als ik. Dat wordt knokken tot de laatste klassementsrit maar dat is mooi voor ons en voor het steeds enthousiaste publiek.”

De Nederlander Kevin Abbring (Citroën DS3 R5) domineerde vorig jaar de wedstrijd tot hij met technische problemen moest opgeven. De testrijder van Hyundai wordt bijgestaan door de Belgische achtvoudig kampioen Pieter Tsjoen, die opnieuw kiest voor een rol als co-rijder. Een andere Citroën-rijder die wel eens heel sterk voor de dag zou kunnen komen, is de Franse fabrieksrijder Stephane Lefebvre (Citroën DS3 R5). Hij krijgt als gids de ervaren Stéphane Prévot naast zich.

Van Belgische zijde is het uitkijken naar Kris Princen (Peugeot 208 T16). Zijn rol in het BK lijkt uitgespeeld maar de Limburger, ex-winnaar in Ieper in 2005, wil alles geven. “De concurrentie is sterk, zeker bij de profs die het hele Europese kampioenschap rijden. Ik van mijn kant wil alles geven om voor de zomerpauze het best mogelijke resultaat te laten optekenen.”

De rally van Ieper start vrijdag om 16.15 uur op de Grote Markt van Ieper. Vrijdagavond staan er zeven klassementsritten gepland. Zaterdag staan er 10 KP’s op het menu. De start wordt gegeven om 10.20 uur en de rijders zullen hun wagens vanaf 22.30 uur in het gesloten wagenpark parkeren.

(BELGA)