Freddy Loix wint 56e Omloop van Vlaanderen

Freddy Loix en zijn co-chauffeur Johan Gitsels wonnen. © BELGA
Redactie KW

De 56e Omloop van Vlaanderen werd zoals verwacht gewonnen door Freddy Loix. De Limburger kreeg tijdens de proloog op vrijdagvond stevig weerwerk van Kris Princen en Vincent Verschueren en moest zelfs de leiding laten aan Princen.

Zaterdag verdween eerst Princen (onvoldoende benzinedruk ) en kort daarna Verschueren ( geen oliedruk ) uit de wedstrijd en kon Freddy Loix rustig de wedstrijd controleren. De combinatie Loix-Skoda Fabia behaalde zo zijn tweede zege op rij en stevent nu recht op de Belgische titel af. Didier Duquesne werd knap tweede en beste West-Vlaming. “Dit hadden we op voorhand niet gedacht. Het werd een moeilijke rally want dit was de eerste maal in de regen met de Ford Fiesta R5.” In de strijd voor de derde plaats moest Filip Pyck nipt de duimen leggen voor Jourdan Serderidis maar de Poperingse koffiehandelaar won wel op overtuigende wijze de groep N.

De M-Cup werd van start tot aankomst gedomineerd door Toby Vandenberghe die bovendien negende algemeen werd. “De regen was geen bondgenoot voor ons maar op de Zoning proef amuseerden we ons rot.”

Historic Rally

De Historic rally leek een one-man-show van Paul Lietaer te worden maar de Zwevegemnaar moest zaterdagmorgen al snel aan de kant met een slippende koppeling. Stefaan Stouf nam het commando over en reed onbedreigd naar zijn derde nationale zege van het seizoen ( na overwinningen in de TAC Rally en de Ypres Historic ). “We hebben lang moeten zoeken naar de juiste afstelling van de wagen maar vanaf de tweede omloop liep alles naar wens.”

Het rally criterium werd uiteindelijk gewonnen door Wim De Reu. Wim Lootens was gans de eerste omloop de snelste maar werd uit koers genomen toen hij een tijdscontrole miste. Tijdens de tweede omloop kregen we een secondenstrijd tussen Algoedt, Tsjoens en De Reu waarbij De Reu aan het langste eind trok. “We zijn de laatste omloop op slicks vertrokken en toen de hemelsluizen open gingen, dachten we niet meer aan de overwinning. Dit is de eerste overwinning in mijn carriere”, aldus de Koekelaarnaar.

De uitslag :

1. Loix-Gitsels Skoda Fabia R5

2. Duquesne-Cuvelier Ford Fiesta R5

3. Sereridis-Miclotte Citroen DS3 WRC

4. Pyck-Plancke Mitsubishi Lancer Evo X

5. Dilley-Louka Citroen DS3

6. Demaerschalk-Eelbode Citroen DS3

7. Van Rompuy-Feys Ford Fiesta R5

8. Coene-De Duytsche Mitsubishi Lancer Evo X

9. Vandenberghe-Vanoverschelde. BMW 130i

10. Stouf-Erard Porsche 911

(FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier