Freddy Loix past voor Omloop van Vlaanderen, Kris Princen is topfavoriet

31/08/16 om 20:41 - Bijgewerkt op 01/09/16 om 21:32

Vrijdagnamiddag wordt om 17.37 uur de Conxion Omloop van Vlaanderen op gang geschoten. Een editie die volledig in het teken staat van de vernieuwing, want de organisatie verhuist na vele jaren van de Expohallen naar de stationsbuurt in Roeselare.

Freddy Loix past voor Omloop van Vlaanderen, Kris Princen is topfavoriet

© BELGA

In het Belgisch kampioenschap is de strijd na de Kenotek Ypres Rally gestreden. Freddy Loix behaalde dit jaar al zes overwinningen op rij en verzekerde zich zo van de Belgische titel. Skoda besliste dan ook om de resterende rally's links te laten liggen. Gaan we Freddy Loix missen dit weekend? Niet echt. Nu de Skoda-piloot niet aan de start komt, ruiken velen hun kans om een rally van het Belgisch kampioenschap op hun palmares bij te schrijven en dat kan de strijd alleen maar spannend maken. Daarenboven komt er een delegatie van snelle Nederlandse piloten aan de start, zodat we in Roeselare een heuse België-Nederland zullen beleven.

De Nederlandse hardrijders zijn Bob De Jong (Citroën DS3 R5), Bernard Ten Brinke (Skoda Fabia R5), Hans Weijs Jr (BMW 130i) en Erik Wevers (Subaru Impreza S14 WRC). Zowel De Jong als Ten Brinke hebben al ervaring met de smalle asfaltwegen rond Roeselare en moeten dus het tempo van de Belgische R5's aankunnen. Hans Weijs Jr. is de grote Nederlandse belofte, maar zijn BMW moet het vooral hebben van droog weer om te kunnen schitteren terwijl Wevers met zijn Subaru WRC wellicht over de snelste wagen van het deelnemersveld beschikt. Het grote nadeel van Wevers is echter dat hij de Roeselaarse wegen niet kent en wedstrijdritme mist.

Wie doet Kris Princen en Paul Lietaer wat?

Van Belgische zijde mogen we Kris Princen (Peugeot 208 T16) als favoriet naar voor schuiven. De Limburger heeft parcourskennis en zijn Peugeot heeft dit jaar duidelijk aan bedrijfszekerheid gewonnen. Oost-Vlaming Vincent Verschueren is met zijn Skoda Fabia R5 zeker niet kansloos, terwijl we van West-Vlaamse zijde rekenen we op Melissa Debackere (Skoda Fabia R5), Claudie Tanghe (Ford Fiesta R5) en Andy Lefevere (Mitsubishi Lancer Evo X R4).

Er zijn twee piloten die voor de verrassing kunnen zorgen. Chris Van Woensel beschikt met zijn Mitsubishi Lancer WRC over een zeer snelle wagen, maar de bandenverkoper moest al te vaak vroegtijdig aan de kant met mechanische problemen. Emil Bergkvist bewees in het EK en WK erg snel te zijn, maar de jonge Zweedse belofte mist parcourskennis en dat zou hem wel eens zuur kunnen opbreken.

Bij de Historics is het niet de vraag wie er zal winnen, maar wel met welke voorsprong Paul Lietaer zal triomferen. Door de afwezigheid van Stefaan Stouf en Didier Vanwijnsberghe heeft de Subaru Legacy weinig of geen concurrentie. Van Dirk Deveux, Robin Maes en Pieter-Jan Maeyaert verwachten we een leuke strijd voor de resterende podiumplaatsen.

(FM - Foto a-Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!