Fransman Bryan Bouffier snelste in kwalificatierit Rally van Ieper

Redactie KW

De Fransman Bryan Bouffier (Peugeot 208 T16) heeft donderdag in Nieuwkerke in Heuvelland de 5 kilometer lange kwalificatierit voor de rally van Ieper, zesde manche in het BK en het EK, gewonnen.

Deze rit telt niet mee voor het klassement, maar is bepalend voor de startvolgorde van vrijdag. Freddy Loix (Skoda Fabia R5) reed de tweede tijd. “Bouffier startte als tweede, terwijl wij als negende de baan op gingen”, verklaarde Freddy Loix. “Als je weet dat in deze weersomstandigheden het parcours per deelnemer die passeert trager wordt, dan hebben wij het uitstekend gedaan. Het weer was vandaag erg wisselvallig. Vanochtend regende het, waarna het volledig opdroogde om vanavond toch weer te regenen, waardoor het parcours verraderlijk was. Morgenmiddag kiezen wij onze startpositie. Rekening houdend met het wisselvallige weer, ga ik mijn keuze pas op het allerlaatste moment bepalen.”

Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) reed de vijfde tijd. “In de eerste bocht kreeg ik al meteen een stevige waarschuwing. Ik was verrast door de hoeveelheid modder op de weg en moest zwaar bijsturen. Nadien heb ik een strak tempo gereden zonder veel franjes. Zo’n waarschuwing komt aan hoor.”

Princen heel even van de baan

Kris Princen (Peugeot 208 T16), de tweede in de tussenstand van het BK moest tevreden zijn met de zesde tijd. “Ik ben heel even van de baan gegaan. De voorruit was vuil en de zichtbaarheid niet zo goed, maar al bij al was het geen al te erge schuiver. De wagen voelt goed aan. Ik ben er klaar voor.”

De Fransman Stéphane Lefebvre (Citroën DS3 R5) kon vanwege een motorprobleem niet deelnemen aan de kwalificatierit, waardoor hij vrijdag niet bij de top vijftien kan starten. Mogelijk moet hij zich ook nog aan een straftijd verwachten. Voor Ott Tänak (mechanisch probleem) en Martin McCormack (blessure aan de hand) is de rally al voorbij.

(Belga – Foto EF)