“Formule 1 is een verslaving”

Redactie KW

Voor Miguel Fernandez is de Formule 1 een echte passie. Iedere dag gaat hij op zoek naar de leukste weetjes uit het circuit, maar ook naar de knapste foto’s. Sinds een goed jaar plaatst hij die foto’s op zijn eigen Instagrampagina ‘formula_one_best’. Daar kent hij heel wat bijval, want hij heeft ondertussen al bijna 43.000 volgers.

Miguel Fernandez (17) is de zoon van Inigo Fernandez en Els Decruw, met Anna en Mayté heeft hij nog twee zussen. Hij zit momenteel in het laatste jaar moderne talen wetenschappen in Barnum en is bezeten door de Formule 1. “Ik heb die passie met de paplepel meegekregen, want mijn vader is ook een fervente fan. Hij volgt het wereldje al sinds de jaren 80. Alles dat erbij komt kijken is zo fascinerend: de snelheid, het spektakel, het geluid van de motoren… noem maar op”, begint Miguel enthousiast te vertellen.

“Mijn eerste persoonlijke herinnering dateert van tien jaar geleden met een crash van Kubica. Daar was ik erg van onder de indruk. In 2008 heb ik voor het eerst een volledig seizoen gevolgd. Ik was fan van Ferrari, een Italiaans team dat het toen erg goed deed. Die rode auto sprak ook tot de verbeelding. Toen Fernando Alonso in 2010 bij het team kwam, werd ik nog veel meer fan. Ik heb Spaanse roots en het feit dat een Spanjaard mijn favoriet team vervoegde, was fantastisch. Tot 2014 beperkte mijn passie zich tot het volgen van sociale media en het bekijken van de wedstrijden op televisie. Maar toen ben ik voor het eerst naar Spa-Francorchamps getrokken, een schitterende ervaring. Sindsdien ben ik ieder jaar van de partij.”

Puur op talent

Sinds zes jaar volgt Miguel ook Stoffel Vandoorne. “Ik heb hem leren kennen door een artikel in De Weekbode. Al snel werd duidelijk dat hij een enorm talent is. Zijn eerste seizoen in GP2 was al sterk en het seizoen daarop reed hij alles en iedereen kapot. Dat hij nu in de Formule 1 zit is ongelofelijk, zeker omdat het normaal een wereldje is waar je vooral veel geld moet hebben om er te geraken. Hij deed het puur op talent. Dat we nu een Vlaamse rijder hebben, die dan nog eens uit de streek komt, is fantastisch.”

“Eigenlijk vallen voor mij alle puzzelstukjes in elkaar. Ik ben Fernando Alonso blijven volgen, die al enkele jaren bij McLaren rijdt, en hij is nu teamgenoot van Stoffel Vandoorne. Mijn twee favoriete racers zitten dus in hetzelfde team. Jammer dat hun wagen momenteel onvoldoende klaar is voor de strijd. De motor is gewoon niet goed genoeg en dat frustreert me wel. Het zijn zaken waar ik echt wakker van kan liggen”, lacht Miguel. “Vooral jammer voor Alonso. Wat Stoffel betreft, heb ik er wel alle vertrouwen in. Dit jaar zal hij misschien nog niet meestrijden, maar hij heeft een gouden toekomst en het potentieel om ooit de beste te zijn. Op termijn gaan we naar een duel tussen Stoffel Vandoorne en de Nederlander Max Verstappen.”

Op Instagram, een sociaal mediaplatform om gemakkelijk foto’s en filmpjes met de wereld te delen, heeft hij een erg populaire pagina. “Ik was op zoek naar een manier om mijn passie met het publiek te delen. Ik had eerst een fanpagina van Alonso op Facebook, maar die sloeg niet aan. Begin januari 2016 heb ik dan een Instagrampagina aangemaakt en meteen enkele foto’s erop geplaatst.”

Duizenden volgers

In ruim een jaar groeide die pagina explosief met ondertussen 42.800 volgers, wat erg veel is. Ik steek dan ook veel energie in de pagina. Ik ga op zoek naar de knapste foto’s van nu, maar ook uit het verleden. Die meng ik dan met eigen foto’s. Zo was ik tijdens de krokusvakantie drie dagen aanwezig op de testweek in Barcelona.”

“Daarnaast gebruik ik heel veel hashtags. Wie op Instagram zoekt, doet dat via hashtags en dus is het een kwestie van zoveel mogelijk relevante linken te voorzien. Het is leuk om te zien dat zoveel mensen me volgen. Tegen het einde van het jaar hoop ik op 50.000 volgers.”

De Instagrampagina van Miguel volgen, kan via ‘Formula_one_best’.