Florent Caelen wint Oostende – Brugge Ten Miles

© AC

Zondag had met Oostende- Brugge Ten Miles, in een organisatie van ABAV atletiekvereniging de openingsklassieker van het nieuwe seizoen plaats. Bij de dames domineerde Annelies Deketaelere uit Hooglede.

De wedstrijd startte ter hoogte van Proviron in Zandvoorde. Over een afstand van 16 km trokken de lopers op een snel en vlak geasfalteerd autovrij parcours en met een strakke wind in de rug langs het kanaal doorheen de polders en Stalhille richting Brugge.

Met achthonderd enthousiaste lopers zat het aantal deelnemers voor de 22ste editie opnieuw in een stijgende lijn. De meesten die meedoen, keren terug. Daarnaast verschenen Engelsen, een groep uit Luxemburg, Nederlanders en tal van andere buitenlanders aan de start, die er wellicht een weekend Brugge van maakten.

Topfavoriet met rugklachten

Het begin van de Ten Miles werd gedomineerd door een groep van acht lopers met onder meer vijfvoudig winnaar Guy Fays en Bruggeling Ghirma Woldu van de organiserende club. Die kopgroep, met vooral Florant Caelen van de Luikse atletiekclub die het tempo aangaf, werd na vijf kilometer gehalveerd. Enkel de Marokkaan Rachid Ezzouniou uit Menen, Lander Van Droogenbroeck en Michael Brandenbourg konden de leider nog voor even bijbenen. Onesphore Nkunzimana, die toch wel als topfavoriet aan de start verscheen, moest omwille van rugklachten het viertal laten gaan.

Florent Caelen wint Oostende - Brugge Ten Miles

Met 800 enthousiaste lopers zat het aantal deelnemers voor de 22ste editie opnieuw in een stijgende lijn.
© AC

Van dan af bouwde Caelen, winnaar van de voorbije marathon van Brussel, als leider stelselmatig zijn voorsprong uit. Hij verscheen eenzaam en alleen aan de finish in Brugge in 47:48, precies een minuut sneller dan Ezzouniou die tweede werd. Van Droogenbroeck werd derde op bijna anderhalve minuut van de winnaar.

Ghirma Woldu, die de marathon op de Nacht van Vlaanderen wil lopen, eindigde als eerste provinciegenoot op een zevende plaats. Oostendenaar Amaury Pacquet legde beslag op de achtste plaats, Karel Moerman uit Diksmuide vervolledigde de top tien.

Bij de dames domineerde Annelies Deketaelere uit Hooglede van begin tot einde. Ze won in een knappe tijd: 59:27. De Beernemse Veronique Coene werd tweede op iets meer dan twee minuten, Heidi Hertvelt uit Wevelgem vervolledigde het volledig West-Vlaams getint podium. (ACR)