FISA past reglementen toe, voorlopig geen tweede Belgische boot in Rio

Zowel Obreno (foto) als de lichte dubbeltwee Brys-Van Zandweghe kwalificeerden zich voor Rio. Maar volgens de reglementen van de wereldroeibond mag België slechts één boot afvaardigen. © BELGA
Redactie KW

Gwenda Stevens, voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond, en Johan Blondelle, voorzitter van de nationale sporttechnische commissie, zaten zaterdag in Luzern twee uur rond de tafel met Christophe Rolland, voorzitter van de FISA.

Zowel skiffeur Hannes Obreno als de lichte dubbeltwee Tim Brys en Niels Van Zandweghe wonnen hun finale van de olympische kwalificatieraces, maar België mag van de wereldroeibond slechts één boot afvaardigen. Het niet toepassen van een reglement, ook al lijkt dat absurd en onrechtvaardig, zit er voorlopig niet in, maar toch staat de poort voor Rio nog op een kier.

Voorzitter Stevens gaf na de onderhandelingen wat duiding. “FISA-voorzitter Rolland, een ex-olympisch gouden medaillewinnaar, gaf toe dat hij het een uiterst vervelende zaak vond, maar dat hij niet naast het reglement kon heen kijken. Hij ziet voor de Belgen nog één kans, namelijk dat ze een plaats krijgen via ‘re-allocation’, met andere woorden dat landen forfait geven in een bepaald nummer waarin ze olympisch startrecht hebben.”

Dit kan bijvoorbeeld door kwetsuur, maar ook door roeiers die niet alleen in hun korte boot aantreden, maar ook in de nationale achtriem stappen om deze boot te versterken. “Alle landen moeten de namen van hun atleten tegen 10 juni doorgeven. Op 13 juni zal de FISA laten weten weten hoeveel plaatsen er eventueel vrij komen. De ‘Executive board’ van de FISA zal dan beslissen wie de plaatsen krijgt toegewezen en het is duidelijk dat België daarbij prioritair zal worden behandeld.”

Gwenda Stevens legde dan ook de stappen uit die de Belgische Roeibond de komende week wil zetten. “Bondscoach Basset en de nationale sporttechnische commissie hebben ondertussen de knoop doorgehakt. We zoeken nu een moment waarop we zo snel mogelijk met de atleten en hun coaches kunnen samen zitten om hen die pijnlijke beslissing bekend te maken en toe te lichten. Hoe dan ook, pas na die samenkomst zal de Belgische Roeibond via een communiqué bekend maken wie voorlopig zeker is van een olympische deelname. Daarna rest ons enkel nog duimen tot 13 juni en dus hopen dat we het goede nieuws krijgen dat er nog een tweede boot naar Rio mag.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier