“Ervaring opdoen en top 20 rijden”

Redactie KW

De 24-jarige Martijn Wydaeghe uit Sint-Eloois-Winkel komt komend weekend aan de start in Ieper als copiloot van de Koreaan Chewon Lim in een fabriek-Hyundai i20 R5.

“Ik kwam in contact met de rallysport via mijn broer die als copiloot fungeerde. Als jong mannetje liep ik al rond op het servicepark en droomde ik er van om ooit aan rally’s deel te nemen”, aldus Martijn Wydaeghe. “De doorbraak naar het hogere niveau kwam er onder andere door Freddy Loix te helpen bij zijn testwerk. Ik leerde er heel wat mensen kennen die ook in het wereldkampioenschap actief waren en dan was het een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats te zijn en de juiste mensen te ontmoeten.”

Toen Hyundai in 2015 via een televisieshow gedurende 13 weken een talentenjacht organiseerde, kwam Chewon Lim er als winnaar uit van de 5.000 ingeschreven kandidaten. “Ik kreeg een voorstel van Hyundai en het nieuwe project sprak me enorm aan. Onze gezamenlijke carrière is dan in 2016 in de Ypres Rally gestart. Ondertussen zijn we precies één jaar verder en ik moet eerlijk zeggen dat het een heel leerrijk jaar was. Het was niet altijd gemakkelijk, maar we hebben beiden het zelfde doel: zo hoog mogelijk geraken in de rallysport.”

“Ik was van Nieuwjaar tot nu slechts drie weken thuis”

“Het is een heel intensieve job en het neemt veel tijd in beslag. Er is niet alleen de rally, maar we doen veel aan sport om onze fysieke paraatheid in orde te brengen. Verder is er heel wat testwerk en de voorbereidingen op de diverse rally’s. Het is zeker geen job van 40 uur per week. Ik was van Nieuwjaar tot nu slechts drie weken thuis, want ik verblijf heel veel in Duitsland waar het hoofdkwartier van Hyundai is en waar Lim ook woont. De voertaal tussen Lim en ikzelf is het Engels. Hij leert snel en zijn mentaliteit is bijzonder Europees gericht. Dat betekent wel dat ik snel aan het vervreemden ben van Sint-Eloois-Winkel, maar dat hoort nu éénmaal bij mijn job.”

“Onze ambitie voor de Ypres Rally is de top 20 te halen. Als we geen fouten maken dan zal een goed resultaat volgen en hebben we opnieuw een pak ervaring opgedaan.”