Enzo Pinoy kartte samen met Stoffel

Enzo Pinoy kon Stoffel Vandoorne (links) ontmoeten. (GF)
Redactie KW

Enzo Pinoy (27) is gepassioneerd door de autosport. Als jongeling reed hij jaren samen karting met Stoffel Vandoorne. Beiden hadden er alles voor over om een professionele carrière uit te bouwen in de autosport. Stoffel zette de stap die Enzo net niet kon maken. Enzo is daar heel nuchter in: “Je hebt dat budget nodig om een carrière uit te bouwen maar zonder talent lukt het je niet.”

Enzo Pinoy was 8 jaar toen hij voor het eerst in een kart zat. Niet zo eigenaardig als je weet dat hij genoemd werd naar Enzo Ferrari. Met zijn vader keek hij urenlang naar de formule 1 wedstrijden op televisie, van kindsbeen af was zijn enige en grote passie de autosport. “Ik schreef me als 8-jarige in bij de Kortrijk Flanders Indoor Karting, daar hadden ze een kidsclub waar jongeren konden kennis maken met de autosport. We kregen er om de twee weken een uur theorie gevolgd door wat praktijk.”

In het tweede jaar kreeg hij er het gezelschap van de jongere Stoffel Vandoorne. Hun wegen zouden die eerste jaren samenlopen. Ze deelden dezelfde passie en verlangen om autopiloot te worden. Toen Enzo 15 jaar werd, koos Stoffen voor een Europees, internationaal team op professionele basis. Enzo bleef bij het semiprofessionele team dat wedstrijden in België afwerkte.

“Geloof me, waren de nodige contacten en het vereiste budget aanwezig geweest dan had ik ook de sprong gemaakt”, verzekert Enzo. “Helaas was dat niet zo, ik had wel mijn sponsors maar de sommen die nodig zijn om een volgende stap te maken in een carrière als autopiloot kreeg ik niet samen. Dat wringt natuurlijk, als je ziet waar Stoffel nu staat. Hij was dan ook een heel goede piloot. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf. Toch had ik graag eens gezien waar ik zelf kon gestaan hebben. Stoffel en ik waren telkens bij de beteren in onze categorie.”

Kriebels

Enzo reed tien jaar kartingwedstrijden. Hij behaalde verschillende titels en werd onder meer Belgisch kampioen karting 125cc in 2008. Nadien probeerde hij het even in de Formule Renault en de rallysport. Nu rijdt hij enkel nog voor het amusement, soms nog wat street races. “Nu heb ik geen kart meer, maar het kriebelt terug. Lang zal het niet duren of ik ben weer aan het rijden.”

Enzo Pinoy kartte samen met Stoffel

Enzo vertelt honderduit over de Hondamotoren van de Maclaren, het verschil tussen tweetakt en viertakt, een Silent-blok: het is duidelijk dat autosport zijn leven beheerst.” Zondag zit ik zeker op het puntje van mijn stoel. Het is onwezenlijk, Stoffel in de formule 1. Dat wordt genieten.”