Emma Plasschaert: “Tokio? Niet het eerste waaraan ik dacht bij Evi haar afscheid”

© BELGA
Redactie KW

Het afscheid van topzeilster Evi Van Acker heeft ook voor onze provincie grote gevolgen. Het is nu quasi zeker dat de Oostendse Emma Plasschaert (vijfde op de wereldranglijst) of Bredense Maité Carlier (twintigste op de wereldranglijst) ons land zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio.

Voor de buitenwereld was het afscheid van Evi Van Acker een grote verrassing. De Gentse veroverde recent nog zilver op het WK en het leek er sterk op dat ze tijdens een persconferentie wou aankondigen dat ze toch doorgaat toch de Olympische Spelen in Tokio. Niet dus. Ook voor haar vaste trainingspartners was het afscheid een verrassing.

Ook voor mij een heel grote verandering

“Wij kenden haar beslissing niet op voorhand, maar leven natuurlijk vaak samen. Ergens wisten we dus wel dat ze sterk overwoog om ermee te stoppen”, vertelt de 23-jarige Emma Plasschaert. “We waren met het hele team aanwezig op de persconferentie, om onze dankbaarheid uit te drukken voor hetgeen ze heeft bijgebracht. Het is dan ook niet abnormaal dat het een beetje emotioneel was. Ik ben er trouwens zeker van dat ik Evi nog vaak zal zien en horen, uiteindelijk hebben we toch wel een sterke band opgebouwd en zagen we elkaar quasi dagelijks. Tijdens onze samenwerking heb ik bovendien heel veel van haar opgestoken. Het spreekt dan ook voor zich dat haar afscheid ook voor mij een heel grote verandering betekent.”

Kans op de Olympische Spelen is sterk gestegen

Aangezien elk land maar één zeilster mag afvaardigen in de Laser Radial-klasse ziet Emma haar kansen op de Olympische Spelen nu wel drastisch stijgen. Evi Van Acker was steeds een medaillekandidate en staat eerste op de wereldranglijst. Emma bekleedt de vijfde plaats en moet nu de ‘strijd’ aangaan met haar streekgenote en persoonlijke vriendin Maité Carlier (21) uit Bredene, die op plaats twintig staat. “Tokio was eerlijk gezegd niet het eerste waaraan ik dacht bij Evi haar afscheid, maar het spreekt voor zich dat de tegenstand in eigen land nu minder sterk wordt. De kans dat ik me kwalificeer is sterk gestegen, maar de Spelen zijn toch nog veraf. Voor de buitenwereld verandert er nu misschien veel en de druk zal wellicht stijgen, maar ik blijf gewoon verder werken zoals ik dat voorheen deed. Het belangrijkste is dat ik op mezelf kan blijven focussen. Ook met Evi erbij probeerde ik me te plaatsen voor de Spelen, maar dat is natuurlijk niet evident met zo’n kampioene in je land. Toch spraken we daar onderling eigenlijk nooit over. Dat zal nu ook met Maité niet het geval zijn. We proberen elkaar gewoon steeds beter te maken zodat we elk een zo hoog mogelijk niveau kunnen halen.”

Eind deze maand vertrekken Emma Plasschaert en Maité Carlier samen voor ruim een maand naar Japan. Die trainingsstage was echter al gepland voor het afscheid van Evi Van Acker.

(AD).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier