Emma Plasschaert, Maité Carlier en Wannes Van Laer aan de start in Australië

De drie hoogst gerangschikten voor de eerste start: als eerste Marit Bouwmeester (Nederland) midden op de foto, als tweede Annemarie Rindom (Denemarken) rechts en als derde: Emma Plasschaert (Oostende), links op de foto. © Pedro Martinez
Redactie KW

Deze nacht start de finale van het worldcup-circuit zeilen in het Australische Melbourne. De wedstrijd duurt tot zondag. Er is een prijzenpot van 200.000 dollar te verdelen over de tien olympische klassen.

Ieder jaar tellen er drie worldcup-races mee voor de rangschikking. Dit jaar waren het de wedstrijden in Miami (januari), Hyeres (april) en Weymouth (juni). De beste twintig deelnemers werden uitgenodigd om deel te nemen aan de finale die na twee jaar Abu Dhabi nu verschoven werd naar Melbourne. Bij de deelnemers zijn onder meer Wannes Van Laer (Laser standard) en de twee radial-meisjes Emma Plasschaert en Maité Carlier.

Enkele toppers zoals Evi Van Acker, de Chinese Xi Lu en de Ierse Murphy lieten verstek gaan en focussen hun start naar Tokio 2020 op de wedstrijd in Miami begin januari. Na de wedstrijd blijft de Belgische ploeg nog tot 26 december in Australië en neemt ze deel aan Sail Sydney later op de maand. Begin januari staan enkele examens op het programma en op 10 januari trekt de volledige Belgische ploeg (ook de 49’ers en de standard-zeilers) naar Miami.

(PR)