Emelie Butseraen en Sander Cuvelier zijn dol op sport en… op elkaar

Op het sneeuwige strand van Oostduinkerke bereidt het koppel Emelie Butseraen en Sander Cuvelier zich voor op de komende loopwedstrijden.
Redactie KW

Pedagoge Emelie Butseraen (25) en militair Sander Cuvelier (27) vormen een sportief stel. Ze lopen, fietsen, mountainbiken en zwemmen. Altijd samen… Hoog tijd dus om kennis met hen te maken.

“Sport is onze hobby”, verklaart Emelie Butseraen. “Behalve lopen gaan we dan ook vaak samen mountainbiken, fietsen en af en toe zwemmen. Na het sporten kunnen we genieten van gezellig samen koken. En in het weekend doen we graag eens uitstapjes in de streek.”

Sander begon zijn loopbaan als doelman bij KRC De Panne. “Maar net als Emelie nam ik ook deel aan de schoolveldlopen, waarvan ik er enkele wist te winnen. Op mijn 22ste schakelde ik van voetbal over naar duatlon. Eén jaar later zette ik mijn eerste stapjes in de triatlon.”

Ook Emelie begon haar sportieve loopbaan als voetbalster, meer bepaald als verdedigster bij SK Zillebeke. “Tijdens het veldlopen had ik door dat lopen wel iets voor mij was. Op mijn zeventiende schakelde ik over op atletiek, na acht jaar voetbal”, glimlacht Emelie.

“Mijn eerste overwinningen behaalde ik tijdens de crossen van de Vrije Sporters”, vervolgt Emelie. “Na verloop van tijd schakelde ik over naar wedstrijden van de Vlaamse Atletiek Liga, waar er een sterkere bezetting is. Na een aanpassingsperiode liep ik ook daar mee voor podiumplaatsen. De laatste twee jaar heb ik dankzij de goede begeleiding van coach Ward Mercier heel wat progressie gemaakt. Dat resulteerde in twee eindzeges in het kustcriterium en persoonlijke records op de 10 en 21 km. Ik hoop die records nog te verbeteren.”

En wat kan Sander voorleggen? “Op mijn 22ste schreef ik me in voor fietstoertochten, marathon en duatlon. Hierna leerde ik zwemmen, want triatlon sprak me aan. Door de topbegeleiding van coach Jesse Van Nieuwenhuyse ben ik gerichter gaan trainen. Ik sloot me aan bij triatlonclub Midlon. En in 2016 haalde ik de finish van de Ironman van Zürich. Een prestatie waar ik bijzonder trots op ben! Ik piek dit jaar op de langeafstandstriatlon van Alpe d’Huez.”

Emelie en Sander arriveren vaak samen aan de aankomst. “Dat komt omdat ik naast Kevin Gadeyne en Stefaan Westerlinck geregeld eens tempomaker ben voor Emelie”, zegt Sander. “Het is wel bijzonder leuk om dan samen over de eindmeet te lopen.”

“Of wij advies hebben voor debuterende loopatleten? Rustig opbouwen, efficiënt trainen én voldoende rust nemen. Een paar goede loopschoenen hebben is een must. En je aansluiten bij een loopclub kan je helpen bij het vinden van trainingspartners en aangepaste trainingsschema’s”, klinkt het in koor.