Eindelijk raak voor Vincent Van de Walle en Lies Vermont in de Roeseltriatlon

Vincent Van de Walle focust zich doorgaans op langere afstanden, maar was toch dolblij met de zege in zijn geboortestad. © Foto AD
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Lies Vermont en Vincent Van de Walle stonden de voorbije jaren telkens op het podium van de Roeseltriatlon, maar konden zondagmiddag voor het eerst de overwinning wegkapen.

Zondagmiddag vond de vijfde editie van de Poco Loco Roeseltriatlon plaats. De deelnemers moesten er 600 meter zwemmen, 21,1 kilometer fietsen en 5,1 kilometer lopen. “We tellen ruim zeventig trio’s, in de vijftig dames en een goede tweehonderd deelnemers bij de heren, waardoor we in totaal meer dan vijfhonderd atleten mogen verwelkomen”, klonk het tevreden bij de organisatie.

Bij de trio’s werd er meteen een spannende strijd geleverd. Toplopers Henk Vandermeersch en Jannes Cottyn baanden zich in de afsluitende loopproef een weg naar voor en uiteindelijk mocht het trio van kinesistenpraktijk Groep K al voor de derde keer zegevieren. Henk Vandermeersch liep samen met fietser Kris Decaestecker en zwemmer Lucas Decock als eerste over de meet.

Lies Vermont klopt verrassende debutante

Twee uur na de trio’s gingen de dames van start en daar zwom Lies Vermont uit Menen meteen een mooie voorsprong bij elkaar. Vermont, die de voorbije twee jaar telkens derde werd, hield vol in het fietsen en kon met een comfortabele voorsprong aan het lopen beginnen. Ze finishte uiteindelijk na 1u.09’20” als eerste. “Eindelijk, na mijn derde plaatsen van de voorbije jaren”, glunderde de atlete van Triathlon Team Ieper.

Lies Vermont sneuvelde de voorbije jaren tijdens het lopen, maar hield ditmaal wél vol tot aan de finish.
Lies Vermont sneuvelde de voorbije jaren tijdens het lopen, maar hield ditmaal wél vol tot aan de finish.© Foto AD

Een kleine minuut later volgde de verrassing van de dag. Sofie Gallein, een 25-jarige steepleloopster uit Gits, werd bij haar triatlondebuut namelijk meteen tweede. Zij kwam vooral in de afsluitende loopproef sterk voor de dag en schoof op van de zesde naar de tweede plaats. De derde podiumplaats ging naar de Roeselaarse thuisatlete Margot Vandekerkhove (1u.10’29”), daarna was het drie minuten wachten op de overige dames.

Streekatleten boven bij de heren

Door het hoge aantal deelnemers bij de heren werd er voor het eerst in twee waves gestart. De verschillen waren hier een stuk kleiner na het zwemmen dan bij de dames en ook in de tweede wisselzone moest de echte strijd voor de podiumplaatsen nog beginnen. De Roeselaarse atleten werden luid aangemoedigd en presteerden dan ook uitstekend.

Vincent Van de Walle, die zijn ouderlijk huis passeerde langs het parcours, begaf zich naar de leiding en klokte af in een heel scherpte tijd. Hij won in minder dan 56 minuten en gaf zo Whytic Priem en Eduard Verstraete, ook allebei uit Roeselare, het nakijken. “Ik kom hier nooit meer terug”, pufte de 27-jarige winnaar, die tegenwoordig in Izegem woont, lachend. “Ik was al drie jaar op rij tweede, maar wou meedoen tot ik eens won. Nu valt die last van mijn schouders.”