Eén tegen allen in TAC Rally Tielt, Freddy Loix gaat voor derde zege op rij

© BELGA
Redactie KW

Dit weekend wordt met de TAC Rally de eerste rally in West-Vlaanderen gereden. De Tieltse rally is ook de derde wedstrijd van het Belgisch kampioenschap en krijgt dus alle titelkandidaten aan de start.

In de strijd voor de Belgische titel is het dit jaar opnieuw een één tegen allen. Freddy Loix komt opnieuw met een Skoda Fabia R5 aan de start (weliswaar van een andere tuner) en is overal de te kloppen man. Hij won al in Landen en Spa en gaat in Tielt voor een derde zege op rij.

Zijn naaste belager is momenteel Kris Princen die dit jaar een meer betrouwbare Peugeot aan de start brengt. Princen finishte twee maal tweede en komt nog net iets te kort om Loix van de zege te houden. Vincent Verschueren (met de Kortrijkse Veronique Hosten in de praatstoel) maakte dit jaar de overstap naar een Skoda Fabia R5 en hoopt zo de kloof met de snelsten te kunnen dichten. Voorlopig betaalt hij nog leergeld maar de Oost-Vlaming leert snel en hoopt binnenkort mee te doen voor de zege. Van West-Vlaamse zijde rekenen we vooral op Claudie Tanghe en Bert Cornelis voor een dichte ereplaats. Tanghe moet in staat zijn in de top-5 te eindigen terwijl Bert Cornelis met zijn V.W. Polo niet kan opboksen tegen het R5-geweld maar toch in de top-10 kan eindigen.

Historics

Bij de Historics maken onze streekpiloten het meeste kans op de zege. Met Lietaer (Subaru Legacy), Vanwijnsberghe (BMW M3), Vermeirsch(Ford Sierra Cosworth) en Robin Maes (BMW M3) beschikken we over vier snelle piloten die elk een Young Timer besturen. Zij nemen het op tegen Stefaan Stouf en Glenn Janssens (beiden Porsche 911) terwijl Pieter-Jan Maeyaert en Dirk Deveuw trouw bleven aan de Ford Escort RS 1800.

De TAC Rally is ook de tweede wedstrijd van de M-Cup. Na zijn derde plaats in de Haspengouwrally hoopt Kurt Braeckevelt voor eigen publiek te kunnen zegevieren en zo zijn kansen op de eindzege in de M-Cup te handhaven.

De Ford Pinto Cup tenslotte wordt een West-Vlaams onderonsje. Titelverdediger Jeroen Van Wanseele rijdt in zijn achtertuin en neemt het tegen Kurt Olivier, Koen Verhaeghe en Rik Vannieuwenhuyse.

(FM)

TAC RALLY PRAKTISCH

Rallycenter : Europahal te Tielt

Algemene inkomkaart : 20 euro te verkrijgen in de Europahal

Vrijdag 8 april : technische controle in de Europahal in Tielt vanaf 9 uur

Zaterdag 9 april : start om 8 uur voor 14 klassementsproeven

> Schuiferskapelle 8.13 11.51 15.29 19.07

> Ondank 8.48 12.26 16.04

> Oosthoek 9.13 12.51 16.29

> Poelberg 9.48 13.26 17.04 19.48

>> Podium 11.23 15.01 18.39 20.53

De totale afstand bedraagt 261 kilometer waarvan 162 kilometer tegen de klok.