Dominiek Savio Instituut lanceert leerlijn voor werpsport competitieboccia

08/09/16 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Het Dominiek Savio Instituut in Gits en Parantee, de Vlaamse sportfederatie voor G-sport, zetten hun schouders onder een leerlijn competitieboccia, een tactische werpsport.

Dominiek Savio Instituut lanceert leerlijn voor werpsport competitieboccia

© Sport the library/Jeff Crow

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) woonden donderdag de lancering van de leerlijn in Dominiek Savio bij.

De leerlijn komt er naar aanleiding van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro die woensdag op gang werden getrokken. De Vlaamse delegatie bestaat onder meer uit drie bocciaspelers. Boccia is een tactische werpsport - vergelijkbaar met petanque - die uiterste concentratie en spiercontrole vergt. De indoorsport wordt gespeeld door spelers met een ernstige fysieke beperking.

Hoewel de sport is niet zo bekend is bij het brede publiek haalde het Belgische bocciateam in 2012 nog brons op de Paralympische Spelen en in 2015 zelfs goud op het Europees Kampioenschap.

Om de sport en de leerlingen beter te ondersteunen, komt er nu een gloednieuwe leerlijn. Met het project kunnen de leerlingen meer en beter trainen om op termijn aansluiting te vinden bij het hoger competitieniveau van deze paralympische sporttak.

Het project krijgt ondersteuning van minister van Onderwijs Hilde Crevits voor de aankoop van sportmateriaal en van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters voor de omkadering van de potentiële talenten. "Sport en topsport verdienen meer dan ooit hun plaats in het buitengewoon onderwijs. Dit project vat de kern van ons onderwijs: kinderen en jongeren hun talenten doen ontdekken en er alles aan doen om die talenten te ontwikkelen. Zo worden leerlingen met een buitengewoon talent uitgedaagd om buitengewone doelen te bereiken", aldus Crevits.

"Met dit project van het Dominiek Savio Instituut kunnen talentrijke jonge bocciaspelers zich ten volle richten op hun sport en aansluiting zoeken bij de top. Zo kunnen ze hopelijk op een dag zelf knalprestaties neerzetten en weer andere inspireren", aldus minister Muyters, die het team gaat aanmoedigen in Rio de Janeiro.

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!