Dirk Gunst hoopt als eerste Belg ooit solo rond de wereld te zeilen

Redactie KW

Zeiler Dirk Gunst viert zijn 35 jaar zeilchartering, ondertussen al een kwarteeuw met zijn als varend erfgoed beschermde ‘Tomidi’.

Net als zijn grote voorbeeld Staf Versluys blijft Dirk ook een competitiezeiler. Zijn palmares liegt er niet om en straks hoopt hij nog, als enige Belg ooit, solo en non stop rond de wereld zeilen. De ‘Tomidi’ werd in de winter 1984 -1985 gebouwd op de werf van Fans Maas in Breskens. Als Rucanor Tristar won Staf Versluys er tijdens de Whitbread Round The World Race(WRTWR) , editie 1985-1986, in de D-klasse.

In 1989-1990 was Bruno Dubois de schipper aan boord tijdens een tweede Whitbread Race. Eind 1990 wordt Bredenaar Dirk Gunst eigenaar en schipper van het vaartuig dat hij in 1991 tot ‘Tomidi’. In het kielzog en de spirit van zijn legendarische voorbeeld Staf die naast twee Whitbread Races ook een paar keer deelnam aan de Fastnet Races, logboekte Dirk ook dezelfde Fastnet en nam hij al zes keer deel aan de Tall Ships Races, de solorace Azores and Back en twee keer aan The Europe I Singlehanded Transatlantic Race.

Maar meer en meer zet Gunst zijn boot ook in voor chartering, initiatie, teambuilding en cruises. Het vaartuig werd op 17 september 2009 beschermd als varend erfgoed vanwege de scheepsarchitectuur en wedstrijdprestaties. Het schip heeft sinds zijn bouw ongeveer 300.000 zeemijlen afgelegd (ongeveer 12 maal de aardbol rond). Behalve de ‘Mercator’ deed geen enkel zeilvaartuig onder Belgische vlag beter.

(ML)