Deze zomer nog geen nieuwe wetgeving voor watersport aan de kust

Redactie KW

Dat blijkt uit een vraag van Daphné Dumery (N-VA) aan staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein. Tommelein wil wel dat de nieuwe wetgeving ten laatste eind 2015 in voege kan treden.

De jongste jaren bestaat er bij watersporters aan de kust, en vooral bij kitesurfers en windsurfers, heel wat ongenoegen over de regelgeving. Zo mag er niemand in het water als de wind boven de zeven beaufort gaat, terwijl dat voor heel wat professionele sporters net het ideale moment is om te gaan trainen.

“Ook ik stel vast dat een duidelijk wetgevend kader momenteel ontbreekt. Het is mij alvast duidelijk dat een nieuwe aangepaste wetgeving noodzakelijk is. Watersporters moeten hun hobby op zee ten volle kunnen uitoefenen, maar dit binnen een kader waarbij de verenigingen geresponsabiliseerd worden. Het kan bijvoorbeeld ook niet dat sporters naar het buitenland worden verwezen om te gaan trainen”, aldus Tommelein.

De Oostendse staatssecretaris laat weten dat de administratieve diensten al aan de slag zijn. Tommelein wil ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters bij de gesprekken betrekken. “En op 21 februari plannen we een ‘Staten-Generaal voor de Watersport'”, klinkt het. “De kerndoelstellingen hierbij zijn voor mij: administratieve vereenvoudiging, responsabilisering en het verhogen van de veiligheid.”

De deadline is vastgelegd op eind 2015. Dit jaar geldt de huidige wetgeving nog.

(BELGA)