Delfien wint haar eerste triatlon: “Hard trainen doe ik graag”

Delfien Leune met haar ouders en vriend Davy. © MVO
Redactie KW

Sport is de rode draad in het leven van Delfien Leune en ze is dus apetrots op haar medaille… Nog nooit had ze meegedaan aan een officiële triatlonwedstrijd, maar in Lommel verbaasde ze iedereen tijdens de Special Olympics: ze kaapte meteen de gouden medaille weg.

Een Special Olympics triatlon ziet er wel een beetje anders uit dan de keiharde wedstrijden die een Luc en een Frederik Van Lierde beroemd maakten. Maar voor mensen met een mentale beperking is de Special Olympics een geweldige uitdaging.

En zeker voor Delfien Leune, die zich als ze kon sporten al op jonge leeftijd als een vis in het water voelde. Ze sloot zich dus graag aan bij de Veurnse zwemclub. Delfien had een uitlaatklep nodig voor haar energie en daarom speelde ze voetbal, maar als kleine meid ontdekte ze dat ook zwemmen ideaal was om haar energie kwijt te geraken. Wat later schakelde ze over naar de jeugdgroep van Tandem West Koksijde, waar ook mensen met een beperking samen leren zwemmen en voetballen. Zo belandde Delfien in het circuit van zwemwedstrijden en later in de Special Olympics.

Daar viel ze op omdat ze een uitstekende zwemster was. “Op een keer vroeg de trainer mij of ik niet zou willen meedoen aan de Belgische kampioenschappen”, herinnert Delfien zich. “Dat zag ik wel zitten, maar het was wel heel hard trainen, dikwijls vier tot vijf keer per week. Maar ik deed het heel graag!”

Mama Chantal bevestigt: “Ja, ze deed niets liever dan sporten, en dat heeft ze verscheidene jaren volgehouden op topniveau. Maar overdag gaan werken en daarna trainen op zo’n hoog niveau voor competitiewedstrijden en de Special Olympics, dat kon ze niet blijven combineren. Nu verblijft ze tijdens de week in een leefgroep en is ze actief aan het werk op de Milieuboerderij Palingbeek in Zillebeke, waar ze haar voorstelden om eens mee te doen aan een triatlon.”

Bezig bijtje

Een triatlon? Dat was nieuw voor mij“, zegt Delfien. “Zwemmen, daar ben ik goed in, maar lopen en fietsen, daar moest ik toch wel serieus voor beginnen trainen. Maar eigenlijk ging dat best goed, want dat deden we dan in groep, met de begeleidsters. Elke woensdag fietsen we samen, of sommigen gaan lopen… Op vrijdag gaan we met de groep zwemmen. Natuurlijk blijf ik ook mijn best doen op het werk, want dat doe ik ook heel graag. Het is ook heel afwisselend: ik help bij het koken, ik werk in de tuin, help bij het composteren…”

“In het zwemmen klopte ik iedereen! Maar als het erop aankomt, helpen we mekaar wel”

“Ik zorg ook voor de dieren, en dat zijn er heel wat: konijntjes, kippen, schapen, geiten, een varken, drie ezels… Ik moet ze op tijd te eten geven, maar ik zorg ook dat de konijnen een proper hok hebben… En op zaterdagvoormiddag geef ik zwemles aan kleuters in Ieper bij zwemclub RYSC, en dat begint met watergewenning. Daar beleef ik heel veel plezier aan, want ik werk dolgraag met kinderen. Daarom ga ik ook op donderdag niet naar de boerderij, dan fiets ik naar het schooltje in Zillebeke waar ik jonge kinderen help bij het lezen en begeleid tijdens de zwemles.”

Ik vind het fijn dat ik daardoor veel mensen leer kennen, en zo kom ik ook overal. Dat vond ik ook al leuk als ik vroeger meedeed aan nationale en internationale zwemwedstrijden, want dan ging ik mee met de Belgische delegatie naar Polen en Tsjechië. We sliepen altijd in mooie hotels en mijn ouders reisden me achterna met mijn twee broers.”

Krak en kampioen

Delfien is een echt strevertje“, lacht papa Franky. “Ze wil altijd winnen en met de begeleiders van zorgboerderij vertrok ze ook naar de Special Olympics in Lommel. Om haar gedrevenheid is ze in 2009 tot Krak van Veurne uitgeroepen en werd ze vorig jaar Veurnse sportlaureaat voor mensen met een beperking.”

Voor de Special Olympics triatlon gelden er aparte normen: de atleten moeten 250 m zwemmen, 10 km fietsen en 3 km lopen. Ze mogen bijvoorbeeld ook niet sneller of trager zwemmen dan 20 % van de tijd die ze vooraf hebben opgegeven, want anders worden ze gediskwalificeerd. Het is namelijk aan de hand van die opgegeven tijd dat ze worden onderverdeeld in categorieën. Er wordt vanuit de organisatie ook bepaald hoeveel atleten een groep mag afvaardigen. In totaal doen er wel 3.400 atleten mee aan die nationale wedstrijd. Overal ter wereld organiseren ze de Specials Olympics. De verrassing voor Delfien was groot toen ze daar in Lommel Carolien Dumortier, ook uit Veurne, tegen het lijf liep als triatlondeelneemster. Carolien heeft begeleiding van Havenzate en werkt in een strijkatelier. Tijdens de wedstrijden namen Delfien en Carolien het heel sportief tegen elkaar op.”

Volgend jaar

Wat was het warm toen in Lommel“, zucht Delfien. “Gelukkig startten we al om 9 uur ‘s morgens en tijdens het fietsen hebben Carolien en ik de hele tijd op kop gereden, maar tijdens het zwemmen klopte ik iedereen! Ams het erop aankomt, dan helpen we elkaar, zoals dat meisje dat tijdens het fietsen van haar pedalen schoot. Ik zou zeker graag weer meedoen volgend jaar, en dan wil ik natuurlijk opnieuw winnen, hoewel ik heb gemerkt dat ik mij er dit jaar extra zal moeten op toeleggen om sneller te leren lopen. Maar ik heb nu mijn vriend Davy, die mij steunt en aanmoedigt!”

(Myriam Van den Putte)