Deerlijkse Lore Bruggeman (15): “Ik hoop ooit mijn eigen skateboard uit te brengen”

© MV
Redactie KW

Op zaterdag 4 november neemt de 15-jarige Lore Bruggeman deel aan Exposure 2017, de grootste skateboardcontest ter wereld voor meisjes, die dit keer in San Diego (USA) plaatsvindt. “Ik ben een van de twee Belgische deelneemsters en kijk er ongelooflijk hard naar uit.”

De liefde voor het skateboard dateert pas van een viertal jaar geleden. “Voordien deed ik aan turnen”, zegt Lore Bruggeman, die op de wijk Belgiek in Deerlijk woont. “Maar ik sta al vanop erg prille leeftijd op de skilatten. Ik was amper drie jaar toen ik voor het eerst skiede. Op mijn tiende begon ik te snowboarden. Een leraar opperde al snel dat ik dat op een hoog niveau deed, maar ik had de pech dat ik die skills alleen op skivakantie kon etaleren.”

Het is eigenlijk Lores vader Philip Bruggeman die onbewust de aanzet gaf voor het skateboarden. “Ik was voor mijn bedrijf op een beurs in Milaan en bracht als geschenk voor Lore een klein skateboard mee. Ik zag het eerder als een decoratiestuk, maar Lore gebruikte het al snel om op straat circuits te rijden. Een jaar later was Lore op skateboardterreinen terug te vinden en deed ze ook aan streetboarden.”

Olympische Spelen

Het niveau van Lore ging snel de hoogte in. Wat volgde, waren betere (en duurdere) skateboards en sponsoring. Zij rijdt nu met MEOW, een Amerikaans merk dat heel populair is bij meisjes en vrouwen. “Er is zelfs de mogelijkheid om het soort banden van een skateboard te sponsoren, net als het ophangsysteem van de wielen. Ook de kledij en het hoofddeksel kunnen gesponsord worden.”

“Helm en knielappen zijn geen overbodige luxe, maar ik draag die echt niet graag”

De Vlaamse Rollerbond wil haar leden naar een hoger niveau tillen. Internationale ontmoetingen zijn daartoe van groot belang. Lore: “Ik oefen op woensdag- en zaterdagnamiddag in Wevelgem en ‘s avonds soms ook in Vichte. Ook thuis wordt het board geregeld uitgehaald om op terras of op straat te trainen. Een helm en knielappen zijn geen overbodige luxe, maar ik moet bekennen dat ik die niet graag draag. Gelukkig bleef ik tot nog toe altijd van erge blessures gespaard. Wel liep ik al tal van kneuzingen en verstuikingen op, maar die horen bij de sport.”

Lore Bruggeman in volle actie.
Lore Bruggeman in volle actie.© GF

De Rollerbond wil het jonge talent steunen en aanmoedigen. “Met de kampioenschappen en internationale ontmoetingen moedigen zij ons aan. In 2020 wordt het skateboarden een olympische discipline en men wil vanuit België een team naar de Olympische Spelen afvaardigden. Vandaar dat er nu veel in een stroomversnelling raakt. Het is pas de eerste keer dat men skaters afvaardigt naar Exposure, waar de wereldtop samen is.”

Groeipotentieel

Lore mag op jonge leeftijd al genieten van die wereldontmoeting. “Deze sport heeft nog een sterk groeipotentieel voor meisjes. Mijn herfstvakantie zal enkele dagen langer duren. Ik vertrek samen met het meisje uit Antwerpen en de coach. Enkele dagen later komen mijn ouders, broer en zus ook naar San Diego.”

En het 15-jarige talent weet wat ze wil. “Ik hoop dat er ooit een serie boarden met mijn naam op wereldwijd op de markt komt. En zelf een skateshop uitbaten, zie ik ook zitten”, aldus Lore Bruggeman.

(Marc Vergote)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier