Dean is Belgische medaillehoop op EK golfsurfen

Redactie KW

Dean Vandewalle uit Knokke-Heist neemt deel aan het EK Golfsurfen voor juniores, dat van 13 tot 21 september wordt gevaren in de Portugese Azoren, .


“Sinds 2008 spelen de Belgen een steeds straffere rol op het Europese landenkampioenschap voor golfsurfers. Van rode lantaarn ontpopte ons land zich met een focus op de jeugd tot een gerespecteerde en gevreesde middenmoter. In 2012 pakte België de zevende stek en de titel beste van de kleine surflanden. Dit jaar is er kans op individuele winst”, weet BSF coördinator Tommy Maenhout.

“Kan voor stunt zorgen”

De 12-jarige Dean Vandewalle, geboren in Gent maar woonachtig in Knokke-Heist, kan op het EK voor een stunt zorgen. “Dean Vandewalle maakte op zeer jonge leeftijd kennis met de surfsport op Surfers Paradise te Knokke-Heist”, weet surfgoeroe Frank Vanleenhove. “Hij werd vervolgens lid van de Surfers Paradise Golfsurfteam “rats”, verkreeg een sponsoring van O’Neill, werd lid van het Europese team en spendeert momenteel meer uren tussen de golven dan wie ook. Thuisbasissen zijn daarvoor ‘noodgedwongen’ Costa Rica en Biarritz geworden, met tussendoor surftrips naar Hawaï, Mexico, China… en sinds vorig jaar ook als deelnemer met de jaarlijkse surftrip van Surfers Paradise naar de Mentawai Islands (eilandengroep te zuiden van Sumatra).”

Vader Toni Vandewalle, eveneens fervent surfer, laat niets aan het toeval over opdat Dean in zijn opdracht zou slagen: homeschooling, physical en mental coach en diverse surfcoaches moeten Dean naar het hoogste schavotje brengen: deelnemen aan de Pro surfing World tour en straks eremetaal op het EK

(DM)