De Ypres Rally belooft een strijd te worden op alle niveaus

15/06/17 om 13:04 - Bijgewerkt om 13:03

In en rond Ieper stijgt de rallykoorts. Op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni vindt opnieuw de hoogmis van de Belgische rally plaats: de Ypres Rally.

De Ypres Rally belooft een strijd te worden op alle niveaus

Guillaume Dilley won vorige week nog de generale repetitie in Wervik. © DM

"Een jaar na de beslissing om uit het Europees rallykampioenschap te stappen, mag gezegd worden dat Superstage de juiste keuze heeft gemaakt", laat de organisatie weten in een persbericht. "Een blik op de deelnemerslijst bewijst dat de Ypres Rally de wind in de zeilen heeft. De komst van het Brits kampioenschap, voor de eerste keer in zijn 59-jarig bestaan actief buiten Groot-Brittannië, zorgt voor een toename van het aantal deelnemers met dertig procent. Bovendien verbreekt de Ypres Rally alle records met maar liefst 35 R5's aan de start. Er wordt door de 129 ingeschreven teams voor verschillende kampioenschappen gestreden in Ieper.

Tour European Rally

Deze competitie, waarvoor de inschrijving gratis is, wordt erkend door de FIA. De Ypres Rally is de tweede manche op de kalender, na de Rally Transsilvania in Roemenië, waar Giandomenico Basso de snelste was, voor Bogdan Mariska en Bernd Casier. In TER2 ging de zege naar de Deen Simon Vallentin Hansen. De overige manches op de kalender zijn de rally's van Madeira, Liezen, de Valais en Toscane. De winnaars van de TER en de TER2 Cup krijgen een prachtig geschenk: een wedstrijd, volledig betaald, met een Hyundai i20 R5. Wie punten wil scoren voor de TER moet ingeschreven zijn.

Benelux European Rally Trophy

De Ypres Rally telt dit jaar voor de eerste keer mee voor de Benelux European Rally Trophy, een FIA-kampioenschap met verder twee Nederlandse rally's (Zuiderzee Rally en de GTC Rally), een Duitse (Rallye Sulingen) en een Deense wedstrijd (Rally Denmark) op de kalender. Ook voor dit kampioenschap moeten de deelnemers zich inschrijven. Na twee manches heeft Hermen Kobus de leiding in handen en de Nederlandse Skoda-rijder maakt een goede kans op de eindzege, want Kobus staat in Ieper aan de start en hij rijdt ook de GTC Rally in eigen land. In ERT2 heeft Jim Van den Heuvel, in Ieper ook actief in de TER, de leiding in handen, voor teamgenoot Henk Bakkenes.

Belgian en British Rally Championship

Natuurlijk is de Ypres Rally de zesde manche van het Belgian Rally Championship - elke piloot met een Belgische licentie komt in aanmerking voor punten -, maar de klassieker in West-Vlaanderen telt ook voor de eerste keer mee voor het Prestone British Rally Championship, momenteel aangevoerd door... de Zweed Fredrik Ahlin. De Britten zijn goed voor een dertigtal topwagens in Ieper, met als toetje vijf Land Rovers van het Britse leger die als demonstratie na de "moderne" wagens rijden.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!