Davy Vanneste zegeviert in Monteberg Short Rally

Davy Vanneste was de snelste met zijn Ford Fiesta R5. © Mares David
Redactie KW

Davy Vanneste (Ford Fiesta R5) heeft de Monteberg Short Rally in Westouter gewonnen. De Menenaar behaalde zijn tweede overwinning na een foutje van Piet Van Hoof.

Davy Vanneste had zoals verwacht zijn handen vol met Piet Van Hoof. De snelle Nederlander reed de eerste drie besttijden met zijn Mitsubishi Lancer Evo 4 en had halfweg wedstrijd vier tellen voorsprong op Vanneste. In de vijfde proef verloor Van Hoof echter meer dan zes minuten na een schuiver, waarna Vanneste vrij spel had.

“Vooraf had men mij gewaarschuwd voor Van Hoof, maar ik kreeg hem maar niet te pakken”, aldus Vanneste, die na Wervik 2015 zijn tweede algemene zege scoorde. “Het was leuke en spannende strijd. Het is fantastisch om nog eens te winnen, zeker omdat het exact 20 jaar geleden is dat hier op de Monteberg mijn rallydebuut maakte.”

Sander Van Hoof redde uiteindelijk de eer van de familie Van Hoof met een tweede plaats op 27″ van de winnaar. Een dolgelukkige Fredericq Delplace (Porsche 997 GT3) tikte na een sterke eindsprint als derde aan. “Dit hadden we gehoopt, maar gezien het deelnemersveld niet verwacht”, vertelde de Wijtschatenaar. “We krijgen de wagen steeds beter onder de knie. Hopelijk staan er veel Porsches aan de start in Ieper, want daar wil ik me tonen.”

Stouf oppermachtig

In Historic stond geen maat op de Ford Sierra Cosworth van Nieuwpoortnaar Stefaan Stouf, die knap vierde algemeen werd. “De wagen heeft het vandaag echt prima gedaan. Een derde of zelfs tweede plaats was misschien wel haalbaar, maar op de Monteberg verloor ik telkens wat tijd achter tragere deelnemers.” Ook thuisrijder Steve Bécaert, vijfde met zijn Mitsubishi Lancer Evo X R4, werd gehinderd op de rondkoers. “Na onze vroege opgave in de Wallonie doet dit resultaat deugd. Ik heb een goed gevoel te pakken in de wagen en zat soms echt tegen de limiet.”

Claudie Tanghe moest vrede nemen met de zesde plek na problemen met de stuurbekrachting op de Porsche 997 GT3 van Renties. In een Nederlands onderonsje klopte Hein Jonkers (Mitsubishi Lancer Evo 6) in extremis Erik Moree (Citroën DS3 R5). Ieperling Yves Bruneel (Porsche 997 GT3) ging in de slotfase nog over Bert Coene (Mitsubishi Lancer Evo X) naar de negende plaats.

Andermaal T’Joens

Achter de ongenaakbare Stouf reed Reningelstnaar Christophe Merlevede (BMW M3) naar een tweede plek bij de Historics. Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) werd derde en pakte ook de zege in Divisie 4 voor de Porsches van Merkemnaren Lode De Keyser en Geert Lacour.

In Divisie 1-2 stond opnieuw geen maat op Stefaan T’Joens (Renault Mégane RS). De Avelgemnaar had aan de finish bijna een halve minuut voorsprong op Michaël Lynneel (Renault Clio). Ludovic Vitse (Opel Astra) finishte voor eigen volk als derde op 2″14″.

(JDH)