Davy Billiau wint voor de vierde keer Damme-Brugge

© ACR
Redactie KW

De Bruggeling neemt volgend weekend nog deel aan het BK en stopt dan met het open water zwemmen op het hoogste niveau.

Zondag verzamelden langs de Damse Vaart, bij zonnig weer en een watertemperatuur van negentien graden, iets meer dan tachtig competitiezwemmers voor een zwemwedstrijd van drie of vijf kilometer richting Brugge. Onder hen veel Nederlanders uit acht verschillende clubs en ook drie Engelsen. De aankomst was nabij de plezierboot Lamme Goedzak, die voor de gelegenheid niet dwars lag. Het was voor enkele zwemmers die de wedstrijd gewend zijn dan ook even zoeken naar de finish, die dit keer in het midden van de vaart lag.

Meteen de pees erop

Favoriet Davy Billiau (25) uit het nabijgelegen Assebroek nam bij aanvang van de vijf kilometer het initiatief en zwom al vrij snel een mooie voorsprong bijeen. Hij tikte uiteindelijk aan in 59 minuten en 30 seconden. “Dit was mijn laatste thuiswedstrijd. Ik wist echter niets van de concurrentie af. Ik kende ze niet en legde er vanaf het begin de pees op. Na 200 meter was er niemand meer mee. Er was wel redelijk wat wind die frontaal kwam en dat voel je wel”, aldus Billiau, die twee weken geleden in Canada een wedstrijd over een afstand van 32 kilometer zwom.

Oostendse zege

Bij de dames was de Nederlandse Leonie Van Noort de sterkste in Damme-Brugge. Het was haar de tweede overwinning in die wedstrijd. Haar landgenoten Dickens en Van Ostrom vervolledigden het podium. Bij de dames over een afstand van drie kilometer was er winst voor de Oostendse Anouk Vanderbeke. “Dit was geheel niet binnen de verwachtingen. Ik concentreer mij nu vooral op de lange afstanden, zowel in zwembad als in open water. Het ging goed. Volgend weekend neem ik overigens deel aan het BK vijf kilometer in Willebroek. Ik hoop om ook daar op het podium te geraken.”

Damme-Brugge is ongetwijfeld de bekendste en oudste open waterwedstrijd in ons land, in een organisatie van de Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK). Na de competitezwemmers kwamen ook nog de recreanten aan de beurt voor een zwemjogging van vier kilometer.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier