Daphné Merlevede heeft een positief seizoen achter de rug in het shorttrack

Daphné Merlevede heeft in shorttrack een succesvol seizoen achter de rug.
Redactie KW

Daphne Merlevede (Brugse Shorttrack Club) maakt deel uit van de nationale shorttrackploeg. Het was eigenlijk een late roeping, want ze ontdekte de sport pas vijf jaar geleden. “Ik leerde er trainer Wim De Deyne kennen. Hij gaf me enorm veel energie op het ijs.”

Daphne Merlevede deed in het verleden aan trampolinespringen bij Rust Roest Brugge en WIK Oostende. Competitief was dit onder meer op een wereldbeker. Omwille van een blessure moest ze stoppen en is ze naar het schaatsten overgeschakeld. Amper vijf jaar later stond Daphne aan de start van de wereldbeker in het Nederlandse Dordrecht. In oktober vorig jaar maakte ze deel uit van het nationale vrouwenkwartet met Alexandra Danneel, Evelien Van Kerckvoorde en Hanne Desmet voor de aflossing. Ze verbeterden het 25 jaar oude nationale record. Van dan af ging het voor de Brugse in stijgende lijn, met knappe prestaties en nieuwe persoonlijke records.

In de ranking van StarClass eindigde ze als achtste. Op het Belgisch kampioenschap was ze goed voor zilver en op de Europacupfinale, vorige maand in Ventspils in Letland, werd ze achtste. “Er is duidelijk vooruitgang merkbaar”, vindt Daphne. “Ik verbeterde op een jaar tijd met liefst drie seconden en dat is toch een serieuze prestatie. Drie jaar geleden reed ik de 500 meter in 55 seconden, nu is dat bijna acht seconden vlugger. Echt wel met dank aan Wim De Deyne, die mij zowel met materiaal, technisch op het ijs, de trainingen en bij de keuze van mijn wedstrijden geholpen heeft.”

Daphne Merlevede (23) werkt nu drie jaar als persoonlijk trainster en heeft met Fitnestic een eigen zaak in Lissewege. Het shorttrackseizoen zit er nu op. “Het is wel jammer. In Brugge, in het Boudewijnpark, moeten we met de club tot in november wachten om de schaatsten terug aan te binden. Vier maanden schaatsen en acht maanden rust. Dat is vreemd. De combinatie met skeeleren zie ik niet zitten. Ik ga tijdens de zomer dan ook op stage of ik zoek ijs op in het buitenland. Dit om niet al te veel achterstand op de concurrentie te hebben.”

Om de conditie op peil te houden gaat Daphne met vrienden ook geregeld mountainbiken. “Ik zou in shorttrack graag die progressie blijven maken. Hiervoor moet ik wellicht naar het buitenland, maar met mijn werk is dat niet zo evident. Ook financieel is dat niet makkelijk, maar gelukkig heb ik met Immo Francois een persoonlijke sponsor en ik heb nu ook op maat gemaakte schaatsen”, besluit Daphne Merlevede enthousiast. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier