D’hoedt eindigt vierde in Hanuit, Carton tweede bij de vrouwen

D'hoedt eindigt als vierde in Hanuit. © BELGA
Redactie KW

De Ethiopiër Dame Tasama heeft zondag de veldloop in Hannuit gewonnen, dat is de vijfde manche van het seizoen in de CrossCup. Bij de vrouwen ging de zege naar Tasama’s landgenote Alemu Birtukan. Jeroen D’Hoedt (4e) en Louise Carton (2e) waren de beste Belgen.

Dame Tasama finishte solo na 10 km, net als in de vorige manche te Brussel. De Keniaan David Bett werd tweede. De Ethiopiër Shumi Teshome vervolledigde het podium. D’Hoedt werd vierde en kroonde zich tot kampioen van de Waalse Atletiekfederatie (LBFA). Isaac Kimeli, leider in de stand, was er wegens een voetblessure niet bij in Hannuit.

“Ik ben zaterdag speciaal van mijn stage in Zuid-Afrika naar Hannuit gekomen om te lopen, maandag keer ik terug”, stelde D’Hoedt. “Ik ben in vorm. Momenteel ben ik aan mijn snelheid aan het werken, ik ben dus niet specifiek aan het trainen voor het veldlopen.”

Alemu Birtukan trok na 6 km aan het langste eind bij de vrouwen, voor Europees beloftenkampioene Louise Carton en Veerle Dejaeghere. Carton diept haar voorsprong in de stand uit, Dejaeghere is tweede.

“Afgelopen nacht heb ik nochtans slecht geslapen, ik heb hoofd- en keelpijn”, zei Carton. “Voor de wedstrijd voelde ik dat ik kracht tekortkwam, het modderige parcours lag me dan ook niet. Ik ben me aan het voorbereiden op de pistewedstrijden en moet dus tevreden zijn met deze tweede plaats.”

Dejaeghere ging slecht van start. “Aan de startlijn was ik nog aan het praten, toen het startschot erg snel gegeven werd”, aldus de 42-jarige veterane. “Ik moest vervolgens knokken om mijn plaats voorin in te nemen. Ik had vandaag niet hetzelfde gevoel als in de cross van Kerkrade (waar Dejaeghere vorige week zondag won, nvdr.).”

De zesde manche van de CrossCup, tevens het VAL-kampioenschap, staat op 14 februari op het programma in Rotselaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier