Cindy Vandenhole geselecteerd voor WK turnen

Het Belgische damesteam gymnastiek dames met vlnr Jelle Buellens, Gaelle Mys, Rune Hermans, Cindy Vandenhole, Lisa Verschueren en Laura Waem. © GF
Redactie KW

De selectie voor deelname aan het Wereldkampioenschap Turnen werd vandaag door de Koninklijke Belgische Turnbond bevestigd.

Het Belgische meisjes- en jongensteam gaat naar Glasgow met als inzet een plaats behalen bij de 16 beste landenteams en zo alle kansen behouden op een ticket voor de Olympische Spelen. Een van hen is Cindy Vandenhole, aangesloten bij sportgroep Vaste Vuist Lauwe.

Headcoach Yves Kieffer kan voor zijn meisjesteam rekenen op een pak ervaring. Kapitein Gaelle Mys (OTV Nazareth) is aan haar 6de WK-deelname toe en ze wist zich tweemaal op rij individueel te plaatsen voor de Spelen (2008 en 2012). Een selectie als team zou voor Gaelle en ons land een unicum zijn. Laura Waem (3 WK-deelnames) en Lisa Verschueren (4 deelnames) van gymclub Sportiva Sint-Gillis-Waas kunnen ook op hun WK-ervaring terugvallen. Laura haalde in Antwerpen (2013) en in Nanning (2014) de allroundfinale. Voor de 21-jarige Julie Croket (GymMAX) was de selectie op zich al geen gemakkelijke klus. Julie had af te rekenen met opeenvolgende blessures maar werkte hard en vastberaden om haar selectie af te dwingen.

Jongelingen

De 16-jarigen Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe) en Rune Hermans (Gym Haacht) zijn de jongste gymnasten in het gezelschap en nemen voor het eerste deel aan een WK. Cindy kon in 2015 de titel van Belgisch kampioene achter haar naam schrijven, Rune verraste op de FIG-Challenge door de hoogste Belgische allroundscore te halen.

Het Belgische team gaat dus naar Glasgow met een groep turnsters die aan elkaar gewaagd zijn en samen voor een mooi resultaat kunnen zorgen. Als reservegymnast is Dorien Motten (Turnkring Bilzen) aangeduid.

Testevent

Op het WK 2014 eindigde het meisjesteam met ook Gaelle, Julie, Lisa, Laura op een historische 11de plaats. Wie zich in Glasgow plaatst bij de eerste 8 landen plaatst zich rechtstreeks tot de finale. De landen 9 tot 16 mogen in april op het Testevent in Rio nog strijden voor de laatste 4 tickets.

Op het WK in Glasgow wordt er geturnd volgens het principe 6-5-4 (6 gymnasten in een team, 5 gymnasten turnen per toestel, de 4 beste resultaten worden in aanmerking genomen voor de eindscore).

Het Belgische team , met gymnaste Cindy Vandenhole uit Lauwe, vertrekt zaterdagvoormiddag naar Glasgow.