China legt zwaktes van Vandoornes McLaren bloot

06/04/17 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:35

Opluchting na de seizoensopener in Melbourne: West-Vlaming Stoffel Vandoorne krijgt de weerbarstige McLaren-Honda aan de finish en zijn teammaat Fernando Alonso rijdt zelfs in de punten tot diens ophanging het begeeft. Maar voor de komende race in China is snelheid nodig. Snelheid waarvoor Honda nog niet thuisgeeft.

China legt zwaktes van Vandoornes McLaren bloot

Stoffel Vandoorne verwacht een even moeilijk weekend als in Melbourne. © REUTERS

Alle knipperlichten staan op rood bij McLaren. Teambaas Eric Boullier verwacht dat het gebrek aan vermogen van de Hondamotor veel meer uitgesproken zal zijn in China dan in Australië. Vandoornes ploegmaat Alsono denkt zelfs dat McLaren momenteel hekkensluiter is. Dankzij de meevallende kwalificatie en de karakteristieken van het semi-stratencircuit in Melbourne bleef de schade er al bij al beperkt, maar het circuit in de Chinese stad Shanghai is een ander paar mouwen. Het parcours bestaat uit enkele snelle bochten en een van de langste rechte stukken van het seizoen, goed voor 1.170 meter plankgas.

Inhaalmanoevres

De gedroomde plaats voor inhaalmanoevres, zou je denken, maar voor McLaren-Honda veeleer een kopzorg: tijdens de tests in Barcelona bleek de krachtbron al 20 tot 30 kilometer per uur trager dan de rest van het pak. Simulaties van McLaren, die via een gunstige wind bij de F1-correspondent van de BBC, Andrew Benson, terechtkwamen, maken het gebrek aan vermogen pijnlijk duidelijk.


Finishen

Het is een oud zeer voor McLaren: de voorbije jaren reden Alonso en Vandoornes voorganger Jenson Button telkens de Grand Prix van China uit, maar finishten ze noch in 2015, noch in 2016 in de top tien. De boel heel houden en aan de eindmeet komen lijkt daarom ook dit jaar opnieuw het hoogst haalbare voor de McLarens. Tenzij enkele regenbuien de pikorde door elkaar schudden: de weerberichten voorspellen zowel vrijdag als op racedag zondag kans op buien boven de miljoenenstad. Een jaar na zijn Formule 1-debuut in Bahrein zet Stoffel Vandoorne zich schrap voor de Grand Prix van China: de West-Vlaming verwacht een even moeilijk weekend als in Melbourne, ook al brengt het team enkele nieuwe evoluties mee. Shanghai is bovendien opnieuw een parcours waar Vandoorne nog nooit gereden heeft, maar in Australië bleek al hoe snel Vandoorne zijn tijden verbetert.


Krachtiger motor

Honda sleutelt intussen verder aan een krachtiger motor die tegen de Grand Prix van Monaco (eind mei) zou moeten klaar zijn. Een lichtpuntje: het magazine Auto Bild weet dat McLaren motorgoeroe Mario Illien heeft aangetrokken om Honda te helpen bij de verbeteringen. Illien werkte tot in februari voor het Renault-team. Maar eerst afspraak dit weekend voor de Grote Prijs van China in Shanghai. De kwalificaties vinden zaterdagochtend 8 april om 9 uur plaats, de race zelf start zondagochtend 9 april om 8 uur.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!