Cherain wint East Belgian Rally, Robin Maes pakt Historic-zege

Robin Maes © David Mares

Cédric Cherain heeft met de East Belgian Rally voor de voorlaatste manche van het BK rally gewonnen. Aan de zijde van respectievelijk Chris Van Woensel en Freddy Loix mochten West-Vlamingen Rik Snaet en Johan Gitsels mee op het podium. Robin Maes toonde zich de beste bij de Historics.

Na zijn zege in de Omloop van Vlaanderen vertrok Chris Van Woensel als favoriet in de Oostkantons. Samen met Stadenaar Rik Snaet ging de Mitsubishi-rijder als snelste van start, maar even over halfweg wedstrijd moest hij de leiding overlaten aan Cédric Cherain. De Skoda-rijder toonde zich na zijn foutje op de eerste proef duidelijk de beste man in koers en won uiteindelijk met 24″ voorsprong op Van Woensel.

Freddy Loix en zijn Oostduinkerkse copiloot Johan Gitsels, die na de Ypres Rally al zeker waren van de Belgische titel, moest dit keer vrede nemen met de derde plaats. Na dertig seconden straftijd wegens laattijdig inklokken finishten ze op 54″6 van winnaar Cherain. Bjorn Degandt finishte aan de zijde van de Nederlander Bob de Jong (Citroën DS3 R5) als zesde.

Een West-Vlaamse overwinning viel te noteren in klasse RC4, waar de Gullegemse Justine Demeestere de zege behaalde naast Polle Geusens (Ford Fiesta R2T). De Limburger komt in de RC4-tussenstand op gelijke hoogte met Zonnebekenaar Steven Dolfen (Peugeot 208 R2), die als vierde eindigde in Sankt-Vith. Jelle Vermeire finishte bij zijn debuut met een Ford Fiesta R2T als vijfde en verzekerde zijn derde plaats in het Junior-kampioenschap. Het levert hem een plaatsje de finale van de RACB Rally Challenge op, een talentenjacht waarbij het stuur van een officiële Peugeot 208 R2 te winnen is.

Zege en vice-titel voor Robin Maes

Bij de Historics stelden Dirk Deveux (Ford Escort MK 2) en zijn Reningse corijder Kris D’alleine hun titel veilig, maar de zege ging naar Robin Maes. De Kortrijkzaan eindigde als 18de algemeen met zijn BMW M3. “Ik wilde op deze proeven vanaf de eerste meters aanvallen om de concurrentie onder druk te zetten. Het deed deugd dat we mee waren met Rainer Hermann, toch de referentie op dit parcours. Na zijn opgave hebben we de wedstrijd gecontroleerd. Het was afwachten hoe hoog Dirk Deveux zou eindigen. Uiteindelijk werd Dirk derde, waardoor hij de titel pakt, maar vice-kampioen in mijn eerste seizoen in het Belgisch kampioenschap is ook niet slecht”, aldus Maes.

De tweede plaats ging naar Tom Van Rompuy en Ingelmunsternaar Bert Feys in een Opel Ascona 400. Patrick Mylleville (Porsche 911) uit Zonnebeke verzekerde met een vierde plaats zijn derde plek in het kampioenschap.

De East Belgian Rally vormde ook het decor voor de slotmanche van het RACB Rally Criterium. De zege ging naar Stéphane Boelens (BMW M3) voor thuisrijders Gunther Lenges (Renault Clio R3) en Dany Born (Renault Clio). Wervikaan Bjorn Renier (Renault Clio R3) finishte als zevende, wat ruimschoots volstond om zich tot kampioen te kronen in het Criterium.