Bryan Bouffier wint eerste deel van de Ieperse veldslag

Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De 53e editie van de Ypres Rally had alles in zich om een spannende rally te worden en de verwachtingen werden ingelost.

Thierry Neuville startte als favoriet maar kon de hoge verwachtingen nooit inlossen. De Hyundai-piloot realiseerde wel twee snelste tijden maar ging dan op de zesde proef in de fout en moest opgeven.

Zo kwam Bryan Bouffier aan de leiding en dat was zeker geen verrassing want de Fransman stond al twee jaar na elkaar aan de leiding toen hij verraden werd door zijn mechaniek. Dit jaar rijdt de Fransman een Skoda van BMA voor en zijn zijn zegekansen zeer groot.

Kevin Abbring staat knap tweede op slechts 21 seconden. Sommige kwatongen beweerden dat de Peugeot niet snel genoeg was maar de getalenteerde Nederlander beweert hier het tegendeel.

Vincent Verschueren en Kris Princen, de twee titelpretendenten, volgen als derde en vierde en worden slechts gescheiden door zes seconden.

Bernd Casier is vijfde algemeen, beste streekpiloot en ook snelste van de Ford Fiesta’s. De Bellegemnaar kan dit jaar opnieuw hopen op een podiumplaats.

Enkele reacties van onze West-Vlaamse tenoren :

Veronique Hostens (3de plaats) : “De eerste twee proeven zaten we niet in het goede ritme maar nu gaat alles naar wens.”

Bernd Casier (5de plaats): “We zitten in het goede ritme, maar de koplopers zijn telkens een tikkeltje sneller. We hebben een paar warme momenten gehad zoals in Dikkebus waar we vol in vijfde versnelling bijna van de weg gingen.”

Bram Eelbode (6de plaats): “We zijn zeer tevreden ondanks het feit dat we op Dikkebus twintig seconden verloren door een lekke band. De differentielen werden aangepast en de wagen voelt veel beter aan.”

Davy Vanneste (15e plaats): “We hebben een goed gevoel in de wagen. Het tempo vooraan ligt wel zeer hoog. We gingen even rechtdoor in Hollebeke en lieten daar een handvol seconden liggen.”

Pieter-Jan Maeyaert (16e plaats): “Ik heb duidelijk te weinig parcourskennis om aan te vallen. We verliezen iedere proef wat tijd door een haperende dump-valve maar voor de rest zijn we tevreden.”

Minder goed nieuws was er van volgende teams :

Steve Becaert ging van de weg op KP Langemark, Jasper Van Den Heuvel reed tegen elektriciteitspaal op KP Langemark, Thierry Neuville deed een koprol op KP Dikkebus, Guillaume Dilley belandde in de gracht op KP Wijtschate en Fredrik Ahlin ging in de gracht op KP Hollebeke.

(FM – foto DM)