Brugse roeiers scoren in Italië: Obreno én debutant Van Zandweghe vlotjes naar halve finales

Hannes Obreno deed al snel de moed in de schoenen zinken bij zijn voornaamste concurrent. © BELGA
Redactie KW

Tijdens de eerste wedstrijddag van de wereldbekermanche roeien in het Italiaanse Varese kwamen vrijdag twee Belgische boten het meer op.

Hannes Obreno (Brugse TR) bleek paraat voor zijn eerste grote afspraak van dit olympisch seizoen. De Bruggeling startte in de voorwedstrijd voor skiff seniores mannen met onder meer Stanislau Shcharbachenia, de Wit-Rus die in de B-finales van het WK 2014 en 2015 telkens onze landgenoot voorafging.

Zoals verwacht draaide ook deze race al snel uit tot een duel tussen beide skiffeurs. Obreno nam vanaf de eerste meters het heft in handen. Halfweg leidde hij met een voorsprong van dertien meter. Op 500 meter van het einde keek de Wit-Rus al tegen twee lengtes aan. Omdat enkel de winnnaar zich rechtstreeks plaatste voor de halve finale, staakte hij met het oog op de herkansingsrace, die hij enkele uren later moet varen, alle inspanningen.

Hannes Obreno won zijn voorwedstrijd en liet zonder echt voluit te gaan in de laatste 300 meter nog de vijfde snelste tijd van de 24 skiffeurs op tekenen, wat voor de komende dagen toch veelbelovende perspectieven opent.

Niels Van Zandweghe vormde een duo met een Gentenaar en plaatste zich met hem vlotjes voor de halve finales.
Niels Van Zandweghe vormde een duo met een Gentenaar en plaatste zich met hem vlotjes voor de halve finales.© Facebook/Niels Van Zandweghe

Enkele minuten later was het de beurt aan Tim Brys (KR Club Gent) en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) om hun debuut te maken op het allerhoogste niveau. Het Gents-Brugs duo moest het opnemen tegen de Zuid-Afrikanen Thompson – Smith, vierde op het WK 2015, en de Nederlanders Vincent en Tycho Muda, zesde op het WK 2014. De Zuid-Afrikanen namen meteen hun favorietenrol op. In hun zog knokten de Nederlanders en onze landgenoten een verbeten duel uit, waarin de Belgen even in de laatste 500 meter het initiatief moesten laten aan hun noorderburen, die er op dat moment een veel hoger tempo op na hielden.

Geslaagd internationaal debuut

Eens Brys en Van Zandweghe hun ritme fors de hoogte injoegen, kraakten de Nederlanders compleet. De Belgen gingen nog zo geweldig tekeer dat ze op amper een halve lengte strandden van de onthutste Zuid-Afrikanen. Uiteindelijk zouden beide teams door dat felle sprinten nog de snelste en tweede snelste tijd van de zeventien boten laten noteren.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe kunnen alvast van een geslaagd internationaal debuut spreken en zullen nu wel hard proberen om dit de komende dagen met een sterk resultaat in hun halve finale te bevestigen.

(Belga)