Brugse judoka Sandrine Billiet richt steven op internationale tornooien

Sandrine Billiet behoort al jaren tot de Europese top
Redactie KW

De vlotte babbelaar Sandrine Billiet (28) had er twee jaar geleden al bij kunnen zijn op de Spelen, maar blessures zorgden ervoor dat dat plan niet doorging. Nu, twee jaar later, zegt ze dat de Spelen niet haar grootste doel zijn.

De Brugse judoka behoort al jarenlang bij de Europese top. Dat houdt in dat ze soms jarenlang op een bepaalde techniek traint om een tegenstander uit te schakelen, dat ze nauwgezet videobeelden van tegenstanders bekijkt om zich voor te bereiden op wedstrijden en dat ze de hele wereld afreist om te trainen.

Wat vind je het mooie aan judo?

“Dat iedereen kan winnen en verliezen. Een Italiaan heeft op de vorige Olympische Spelen zo per verrassing een gouden medaille behaald.”

De Olympische Spelen halen is geen evidentie. Kijk maar je niet-selectie voor Rio. Hoe komt dat?

“Eigenlijk is de top heel breed. Iemand kan een Grand Prix winnen en een paar weken later in de eerste ronde eruit gaan.”

Hoe gaat dat?

“Je kan bijvoorbeeld beter tegen linkshandigen spelen dan tegen rechtshandigen. De loting is van levensbelang. Maar precies omdat het zo aan elkaar gewaagd is, is het vooral belangrijk om veel toernooien mee te doen en niet per se om ze te winnen.”

De internationale ranking zorgt ervoor of je mee mag of niet. Wat is het nadeel daarvan?

“Een blessure kan roet in het eten gooien. In de voorbereiding op de vorige Spelen was er een jongen die een techniek nog niet goed beheerste en toch wou oefenen. Door een rolbeweging in de verkeerde richting brak hij mijn elleboog. Nietsvermoedend won ik er nog een kamp mee, maar toen ik later een foto liet maken, bleek het een breuk te zijn.”

Ik kan me inbeelden dat judoka’s vaak moeten afvallen om hun wedstrijdgewicht te halen. Hoe zit dat bij jou?

“Er zijn niet vaak judowedstrijden. Daarom begin ik pas een paar weken voor de wedstrijd op mijn eten te letten. Al weeg ik normaal gezien ook maar 65-66 kilo, toch is het wel vervelend om de 63 op te zoeken. Dan ben ik niet altijd het beste gezelschap.” (lacht)

Heeft het afvallen ook nadelen?

“Vooral in de winter. Dan ben ik vaak ziek omdat ik weinig weerstand heb. Ik snotter constant.”

Leer je de jonge garde soms iets bij van je kennis?

“Op training wel, maar de jongeren kunnen in deze tijd van sociale prestige vaak geen nederlaag meer verdragen. Wanneer ik als training een jongen op de grond leg doordat hij een techniek verkeerd uitvoert, kan die drie verkeerde reacties hebben om dat probleem op te lossen. Hij kan de techniek compenseren met kracht, alles afblokken of simpelweg geen nieuwe confrontatie meer opzoeken. De grootste tip is het tegenovergestelde en me opnieuw opzoeken. Je ego mag jezelf niet in de weg mag staan, pas zo kan je bijleren. Uit vallen en opstaan leer je het meest.” (YH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier