Brugse en Oostendse roeiers naar Coupe de la Jeunesse

26/07/17 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:13

Het Internationaal roeitornooi of het officieuze EK voor junioren heeft van 28 tot en met 30 juli plaats in ons land, in Hazewinkel.

Brugse en Oostendse roeiers naar Coupe de la Jeunesse

De Coupe zelf is de beker die wordt toegekend aan het land dat de meeste punten haalt gedurende het tornooi. De deelnemende landen zijn naast België: Nederland, Engeland, Ierland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Hongarije en Polen. De Coupe de la Jeunesse is een officieus EK omdat de overkoepelende organisatie, de FISA, niet deelneemt aan de organisatie en niet alle Europese landen meedoen.

Grote afwezige is Duitsland. Het land wordt geweerd omdat het te sterk wordt geacht en alle medailles zou opeisen. Veel landen gebruiken de wedstrijd als doel voor de atleten die de standaard vereiste voor de wereldkampioenschappen niet halen. Er komen diverse boottypes aan de start. Ons land wordt door heel wat roeiers vertegenwoordigd. Onder hen ook leden van de Koninklijke Roeivereniging Brugge en KRNS Oostende.

Voor de KRB zijn dit Sam Huys, Tibo Vivey en Arthur Van Welden voor de vier zonder stuurman en Manon De Clerck en Marthe Debruycker voor de vier zonder stuurman bij de meisjes. Bram Vanacker is als reserve in skiff. De Oostendse deelnemers zijn Luca Colpaert en haar clubvriendin Sarah Svedberg, een Franse met Belgische roots Zij gaan de twee zonder stuurvrouw roeien. "Voor wat betreft de ambities denk ik dat we vooral moeten onthouden dat het dit jaar vooral een jonge tot zeer jonge ploeg is", vindt coach Piet Graus. "Die zal ons misschien nog niet direct de nodige podiumplaatsen opleveren maar is zeker een investering naar de toekomst."

Voor wat de KR Brugge betreft is het enkel Sam Huys die volgend jaar naar de seniors doorschuift. Alle andere KRB-ers zijn nog één tot zelfs drie jaar junior. Deze week wordt in Hazewinkel reeds kennis gemaakt met een aantal concurrerende landen. "Ik hoop dat onze groep zich kan mengen in de duels, een aantal mooie resultaten kan neerzetten, maar vooral de nodige ervaring en motivatie voor de komende jaren met zich kan meenemen", aldus de coach.

(ACR)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!