Brugse en Izegemse jeugd succesvol op BK kwarttriatlon

Redactie KW

Het BK kwarttriatlon in Izegem zit er op. Na de blauwalgen in het kanaal moest noodgedwongen uitgeweken worden naar De Gavers in Harelbeke, maar de wedstrijd verliep voor de bijna 900 deelnemers vlekkeloos. Uiteindelijk won bij de heren Tim van Hemel en bij de dames Valery Barthelemy. Valerie haalde bij de afgelopen Europese kampioenschappen nog brons tijdens de team Relay.

De Izegemse Triatlon Club (ICT) organiseerde op Hemelvaartdag voor de 28ste keer een kwarttriatlon. Voor het derde jaar op rij was dit goed voor het Belgisch kampioenschap. De wedstrijd is de ITU Olympische afstand met 1.500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen.

Het kampioenschap begon met de Jeugd C (jongens en meisjes 12 jaar) met winst voor de Lotte Minnebo uit Assebroek. Zij is lid van het Triatlon Brugge Team (TBT) en de dochter van Gino Minnebo, in Brugse triatlonmiddens zeer bekend. Hij nam onder meer aan diverse Iron Mans deel, in 1996 was dit in Hawaï met Luc Van Lierde.

Brugse en Izegemse jeugd succesvol op BK kwarttriatlon

Lotte had tijdens het lopen als afsluiter nog een sprint in de benen en won met zes seconden voorsprong op Lilou Chauveheid en twaalf seconden op Camille Henveaux.

Voor Lotte, die op jonge leeftijd met triatlon begon, is het als een eerstejaars pas haar tweede wedstrijd bij de Jeugd C. Ze leverde overigens een sterke prestatie, want amper vier jongens waren sneller. Op het podium bij de jongens echter geen West-Vlamingen. Het goud was voor Antwerpenaar Klaas Michiels.

Bij de Jeugd B (14 jaar) ging de nationale titel naar een thuisatleet, namelijk Alec Segaert uit Lendelede van ICT. Hij was met zijn tijd 28’59” sterker dan Thijs Roelen en Raf De Dobbelaere. Ook bij de meisjes was de eerste plaats voor een triatlete van ICT. Rhune Vansteenkiste uit Sint-Eloois-Winkel was met 33’52” sneller dan Hannah Chauveheid en Nele Dequae uit Helkijn.

Bij de Jeugd A (16 jaar) moest Wout Franco (TBT) genoegen nemen met de tweede plaats na Rik Malcorps en voor Vince Van de Poel. Hanne Peeters won bij de dames voor Elise Tahay en de Brugse Bo Dubin.

Bij de junioren (18 jaar) was er tevens goud voor een Bruggeling. Joris Basslé. Hij ruilde voor aanvang van dit seizoen het Triatlon Brugge Team voor het Oostvlaamse SMO Specialized. Basslé staat bekend als een goed zwemmer en kwam dan ook als eerste uit het water. Die koppositie gaf hij nadien niet meer uit handen. Hij won in 1:49’02”, dertien seconden sneller dan zijn clubgenoot Simon Folens. Mika Vekemans werd derde.

Brugse en Izegemse jeugd succesvol op BK kwarttriatlon
© VDB

Bij de dames ging de zege naar Laura Swannet voor twee West-Vlamingen: Cato Cassiers uit Avelgem en de Kortrijkse Lisa Isebaert.

Brugse en Izegemse jeugd succesvol op BK kwarttriatlon

De hoofdact op het BK was uiteraard het kampioenschap voor beloften en senioren.

Brugse en Izegemse jeugd succesvol op BK kwarttriatlon
© VDB

Tim Van Hemel was bij de senioren sneller dan Pieter Heemeryck en Tom Mets. Ook bij de beloften geen podiumplaats voor de West-Vlamingen. Neal Van Vaerenbergh, Yorben Verboven en Antonio Hernaert werden respectievelijk een, twee en drie. Het goud bij de dames was voor Valerie Barthelemey. Zij was sneller dan de Zwevegemse Charlotte Deldaele van ICT en Katrien Verstuyft. Het podium bij de beloften was voor Kiara Lenaertz, Amber Rombaut en Britt Heirman.

Opvallend: er was ook een BK voor triatleten die binnen de hulpdiensten actief zijn. Hier was Klaas Taecke van het Brugge Triatlon Team de snelste.

Tot slot ook nog een sprinttriatlon voor trio’s. Hier ging de zege zoals verwacht naar Tri2beat met de West-Vlamingen Hannes Callebaut, Kenneth Vandendriessche en Vincent Van de Walle.

(PVDW/ACR)