Bruggeling Tomas Claeys: top in squash én frisbee

Tomas Claeys werd na de U11 nu ook squashkampioen bij de U13
Redactie KW

Tomas Claeys uit Sint-Michiels werd onlangs in de squash voor de tweede keer nationaal kampioen. Dit keer bij de U13. “Ik stond op één en startte als favoriet. Dit is toch mijn mooiste titel. De vorige keer was het niet zo spannend”, aldus Tomas.

Zijn vorige Belgische titel was bij de U11. Tomas Claeys werd ook al twee keer tweede op een BK. “Dat wisselt elk jaar af, naargelang mijn leeftijd als eerste- of tweedejaars in mijn categorie. Ik ben ondertussen een veel betere speler geworden. Mijn kracht neemt toe en ik verzorg mijn slag ook beter. Dankzij mijn trainers krijg ik een betere controle op de bal.”

Tomas, die een paar weken voordien met Freezzz Beezzz bij de U14 ook Belgisch kampioen indoor werd in frisbee, leerde de squashsport van zijn vader. Ondertussen speelt Tomas 4,5 jaar in competitie. Voor Nieuwjaar was dit met trainer Bert Van Doninck. Hij stopte omwille van zijn drukke beroepsbezigheid, waardoor Xander De Deygere zijn nieuwe coach is. “Ik moet vooral tactisch denken en spelen en aan veel tornooien deelnemen. Daar leer je veel uit. En het is belangrijk om veel te oefenen met het oog op het volgende BK, want ik zit dan als eerstejaars bij de U15.”

“Mijn papa geeft me soms uitstekend tips”

Tomas komt uit een echte squashfamilie. Zijn vader Lennart speelt bij de eerste ploeg van Piramid. “Mijn papa heeft me een paar tips gegeven. Ik moest zelf een hoog tempo aangeven. Op het Vlaams kampioenschap verloor ik tegen Nelis, omdat ik mij te veel in zijn spel liet betrekken. En dat ging te traag”, besluit de jonge Bruggeling.

Twee broers van Tomas namen in Wezembeek-Oppem ook deel aan het Belgisch kampioenschap. Sammy Claeys werd vijfde bij de U11, Jef Claeys deed in diezelfde leeftijdscategorie mee en werd twaalfde. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier