Bruggeling Mathias Vosté wordt 16e op het EK

Redactie KW

Mathias Vosté is zaterdag op de Europese kampioenschappen shorttrack in het Nederlandse Dordrecht als 16e geëindigd op de 1.500 meter.

Vosté wachtte totdat zijn kans zou komen. Maar die kwam niet. De halve finale was een optocht van zes schaatsers, die keurig in de beginvolgorde bleven rijden. “Het was wel een cleane race”, stelde de 20-jarige Bruggeling vast. “Maar zo moet het natuurlijk niet. Ik weet nog niet wanneer ik mijn versnelling moet inzetten. Moe ben ik niet, dat is eigenlijk behoorlijk frustrerend.”

Bondscoach Pieter Gysel was niet ontevreden met de prestatie van Vosté. Maar die kon daar moeilijk mee leven. Op de slotdag van het toernooi, zondag, krijgt hij nog een kans op de 1.000 meter.

Misschien had Gysel wel iets te hoog gemikt toen hij twee dagen voor het toernooi zei dat een finaleplaats op de 500 meter binnen de mogelijkheden van Vosté lag. Mogelijk beweegt Vosté, die vrijdag op de 500 meter in de voorrondes werd uitgeschakeld, zich de laatste maanden wat buiten het gezichtsveld van de coach, waardoor hij de ontwikkeling van de schaatser ietwat heeft overschat. Antoine Van Vossel, voorzitter van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF), had de verwachtingen aanzienlijk lager gesteld. Hij achtte Vosté goed voor een plaats in de kwartfinales.

Hanne Desmet, de enige Belgische deelneemster, kwam zaterdag uit in de zogeheten plaatsingsraces. Op haar favoriete onderdeel, de 1.500 meter, knabbelde de 18-jarige debutante vijf seconden af van haar persoonlijke besttijd (2:26.740) en op de 500 meter won ze haar race. Hoewel tijden eigenlijk onbelangrijk zijn bij shorttrack, wijst zo’n verbetering wel op progressie.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier