Bruggeling Kurt Deklerck behaalt tweemaal zilver op EK rolstoelpool

Het Europees Kampioenschap rolstoelpool werd dit jaar van 4 tot 12 april gehouden in het Oostenrijkse Sankt-Johann im Pongau. Twee Belgische rolstoelatleten waren present op het EK en Bruggeling Kurt Deklerck sleepte 2 zilveren medailles in de wacht. Deklerck dolf in de finale van de 10-ball discipline het onderspit tegen de Finse uittredende kampioen Tähti, maar in de halve finale van de 9-ball discipline rekende Deklerck af met zijn zwarte beest uit Finland.

Voor Deklerck was dit zeker en vast een geslaagd EK gezien hij, door een schouderblessure aan zijn arm, niet helemaal fit was voor dit EK . Het Europese rolstoelpoolkampioenschap werd georganiseerd door de EPBF (European Pocket billiard Federation) samen met de valide poolspelers en dames. Aan dit kampioenschap namen 20 rolstoelspelers uit Europa deel uit 11 verschillende landen en ze streden onderling in 3 disciplines voor een medaille: 10-ball, 8-Ball en 9-ball.

Finale in 10-ball discipline

Bruggeling Kurt Deklerck vertegenwoordigde samen met David Himpe uit Wallonië onze Belgische driekleur. Al in de eerste discipline was het meteen raak voor de twee Belgische rolstoelatleten. In de kwartfinale won Deklerck overtuigend van meervoudig Europees en Wereldkampioen Larsson uit Zweden met 6-1. Ook in de halve finale was Deklerck te sterk, Lee uit Engeland werd verslagen met 6-4 en dus was de finale een feit. Daarin moest Deklerck het opnemen tegen Täthi. De poolpartij ging gelijk op tot 2-2, maar daarna keerde het tij in het voordeel van Täthi uit Finland. Deklerck liet het op de beslissende momenten afweten en verloor uiteindelijk met 6-2.

Verlies in finale 9-ball discipline na verlies tegen meervoudig EK- en WK-kampioen

In de 8-ball discipline moest Deklerck zich tevreden stellen met een vijfde plaats, nadat hij in de kwartfinale verloor met 5-2 van de latere winnaar Hernrik Larrsson uit Zweden. Het ging Deklerck beter af in de 9-ball discipline waarin hij opnieuw de finale bereikte na wederom winst tegen de Engelsman Lee. En in de halve finale nam Deklerck wraak voor de eerdere nederlaag tegen Tähti. In de finale moest de Bruggeling het opnieuw opnemen tegen de Zweed Larsson die de wedstrijd in zijn voordeel besliste met een 7-2 score. Deklerck kon nimmer zijn niveau halen in de eindstrijd en was geen partij voor Larsson.

Mijlpaal voor Belgen

Die andere Belg David Himpe behaalde ook een medaille in de 10-ball discipline, hij nam het Brons mee naar huis. De regerend kampioen Tähti uit Finland was met 6-2 te sterk voor de Waal uit Aubange. Niettemin bereikten de Belgen een mijlpaal in de Belgische poolgeschiedenis: voor het eerst stonden twee Belgen met een medaille op het podium op een EK sinds de start van de EPBF-kampioenschappen in 1999.

De teller voor Deklerck van behaalde medailles op Europees kampioenschappen staat nu op 19 waaronder 4 maal de gouden plak, 8 keer zilver en 7 maal brons. In zijn gehele pool- en snookercarrière behaalde hij tot nu toe liefst 256 titels.