Brigitte Becue neemt tijdens Europese Spelen op commentaarstoel plaats

Brigitte Becue blijft het zwemmen op de voet volgen.
Redactie KW

Brigitte Becue (42) zal tijdens de Europese Spelen in Bakoe de zwemwedstrijden op de sportzender Sport10 becommentariëren.

Bij de voormalige Belgische Sportvrouw van het Jaar kruipt de zwemmicrobe nog altijd waar ze niet gaan kan. “Zwemmen blijft mijn passie.”

Toen Brigitte Becue in december haar trainersloon bij de Franstalige zwembond weg zag vallen, besloot ze de zwemsport even vaarwel te zeggen.

Nu keert ze op de commentaarstoel van Sport10 naar haar grote passie terug. “Toen ik zag dat de sportzender naar commentatoren zocht, heb ik geen moment getwijfeld. Het zou jammer zijn, mocht het zwemmen als tweede grootste Olympische sport, geen commentator voor zo’n evenement hebben. Ik blijf het zwemmen op de voet volgen.”

Samen met Frédérik Deburghgraeve zette Brigitte Becue in de jaren ’90 de Belgische zwemsport op de wereldkaart. Ze nam vier keer aan de Olympische Spelen deel, won meerdere medailles op de Europese zwemkampioenschappen en had lange tijd talloze Belgische records op haar naam staan. In 1994 en 1995 werd ze bovendien tot Belgische Sportvrouw van het Jaar uitgeroepen. Begin 2003 zette ze definitief een punt achter haar actieve zwemcarrière.

Sindsdien begeleidde Becue verschillende talentvolle zwemmers bij eerst de Vlaamse en nadien de Franstalige zwemfederatie. De West-Vlaamse trainde onder andere Basten Caerts en Alexander Trap die in Bakoe aan de start staan. Ze kijkt gespannen naar het zwemtornooi uit. “In het zwemmen is er jaarlijks een Europees Jeugdkampioenschap (EJK). Aangezien er dit jaar in augustus al een WK zwemmen voor senioren is, heeft men beslist om het EJK door de Europese Spelen te vervangen. Het zwemtoernooi in Bakoe is dus geen EK voor senioren, maar wel een EK voor de jeugd”, legt ze uit.

“Alle Belgische zwemmers en zwemsters die deelnemen, hebben een limiet gezwommen die minimum een top 12 (oudste jaargang) of top 16 (jongste jaargang) waard is. Onze zwemmers zouden dus allemaal een halve finale moeten kunnen halen”, blikt Becue vooruit. “Aangezien België een hele sterke lichting zwemmers heeft, zijn een aantal onder hen ook een finaleplaats waard. Eenmaal ze in de finale staan, kunnen ze gerust voor een medaille strijden. Eén of twee individuele medailles liggen in het verschiet. Zeker in de aflossingen kunnen onze zwemmers op het podium eindigen. Ik verwacht in elk geval een heel hoog niveau op de Europese Spelen.”

Persoonlijk juicht ze de Europese Spelen toe. “Als tegenhanger van bijvoorbeeld de Commonwealth of African Games heeft het evenement in theorie een heel mooie toekomst, maar dan zullen alle sporten – en zeker de grootste sporten zoals atletiek en zwemmen – er hun jaarlijkse hoofdtornooi van moeten maken. Ik heb evenwel begrepen dat niet alle internationale federaties hun eigen EK of WK zomaar willen opgeven, dus het zal zeker nog wat tijd vergen en moeite kosten. Ik hoop toch dat de Europese Spelen tot een volwaardig sportevenement zullen uitgroeien”, besluit Becue.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier