Bondscoach Frank Fiers ziet Sandrine Tas meedingen naar olympische schaatsmedailles

Redactie KW

Als België meer sporters naar de Olympische Spelen wil afvaardigen, moet er eens naar de skeeleraars (of inline skaters) worden gekeken.


Daar ligt het olympisch talent voor het oprapen. Dat meent althans bondscoach Frank Fiers. De Belgische selectie, met uithangbord Bart Swings, verzamelde op het EK in het Duitse Geisingen negentien medailles, waaronder tien gouden.

Swings en Tas ware fenomenen

Het valt niet te verwachten dat de skeeleraars binnen afzienbare tijd op wieltjes op het olympische podium kunnen optreden. Maar als schaatsers op het ijs zeker wel. “Als Sandrine Tas in de winter gaat schaatsen, verzeker ik je dat zij niet in 2018 maar wel vier jaar later meedoet om de medailles”, voorspelt Fiers.

De eerstejaarscoach van de inliners ziet Tas (vier individuele titels) en routinier Bart Swings (dit keer twee) als ware fenomenen. Anderen als marathonkampioene Ellen Van de Catsye, Stien Vanhoutte, Yannis Vandebeeck en Niels Provoost betitelt hij als zeer talentrijk. Het zijn zonder uitzondering tieners en vroege twintigers. Het aantal buitenlandse skeeleraars dat overstapte naar het ijs om een olympische ambitie waar te maken, is inmiddels groot. Zij kunnen een voorbeeld zijn voor deze Belgische generatie.

Veel overeenkomsten

Fiers (43) gelooft in een multidisciplinaire aanpak en wil graag een structuur bouwen waarin het mogelijk is beide sporten te beoefenen. “Schaatsen en inline skaten hebben zo veel overeenkomsten. Ze versterken elkaar alleen maar.” Hij denkt dat het succesvolle EK van Geisingen een opstap kan zijn naar nieuwe olympische perspectieven. Zelf is hij een inliner, die pas op zijn 33e ging schaatsen en daarvoor in Nederland ging wonen. Vorig jaar was hij juniorencoach bij de Nederlandse skeeleraars.

WK in Argentinië

In eerste instantie kijken de skaters echter nu naar de wereldkampioenschappen, die in november in het Argentijnse Rosario op de agenda staan. “Slechte timing trouwens”, vindt Fiers, want dan staan de schaatsers alweer op het ijs. Dat geldt zeker voor Bart Swings, die in het slotweekend van het WK op de smalle ijzers het wereldbekerseizoen in Japan opent. Het geldt niet voor Tas, die dit jaar haar zinnen heeft gezet op haar laatste WK skeeleren en nog niet weet of ze naast haar studie ook wil gaan schaatsen.

Het deeltijds contract van Fiers loopt na het WK af. Hij wil graag aanblijven om zijn ideeën voor de toekomst uit te voeren.

Over de olympische toekomst van skeeleren is Fiers niet al te optimistisch, al staat de sport steevast op kandidatenlijstjes. Dat ligt volgens hem niet zozeer aan de sport als wel aan de internationale bond, de FIRS. “Skeeleren is dynamisch en televisiegeniek. Qua aantrekkelijkheid doet het niet onder voor mountainbike, BMX en snowboarden. Maar om op de Spelen te komen, is marketing een belangrijke factor. Daar ontbreekt het bij de FIRS totaal aan.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier