Belgische titel geeft duatleet Jürgen Boterberge vleugels

Jürgen Boterberge.
Redactie KW

Na een eerder tegenvallend jaar door een aanslepende blessure aan de achillespees is Torhoutenaar Jürgen Boterberge (41) op 29 april in Doornik Belgisch kampioen duatlon bij de Masters 40+ geworden.

Eigenlijk had de leraar van het VTI in Torhout niet echt op deze titel gerekend. “Enkele weken geleden lag ik nog met een bronchitis in bed waardoor ik niet kon deelnemen aan enkele voorbereidende wedstrijden. Tijdens de paasvakantie heb ik echter hard getraind en een tweede plaats in de duatlon in Ruddervoorde gaf me een goed gevoel, maar op een Belgisch kampioenschap gaat het er toch nog altijd iets sneller aan toe”, aldus de nieuwe Belgische kampioen.

Momenteel voelt Boterberge zich opperbest en gaat het steeds beter met zijn fysieke conditie. “Het blessureleed van de voorbije maanden is hopelijk definitief achter de rug. Met mijn nieuwe steunzolen kan ik nu weer zonder enige hinder mijn trainingsschema afwerken. Ik focus de laatste tijd vooral op intensieve looptraining, want dat is het onderdeel waarin je tijdens een wedstrijd het verschil moet maken.”

Over zijn prestatie op het Belgisch kampioenschap is Boterberge uiteraard heel trots. “Het was niet simpel om op een relatief vlak parcours het verschil te maken met mijn rechtstreekse concurrenten Bart Verkaemer en Wim De Coene. Beiden zijn immers snelle starters. Ik mocht hen dus zeker niet laten uitlopen, want een achterstand goed maken tijdens de fietsproef is geen sinecure. Na vijf kilometer lopen, gevolgd door twintig kilometer fietsen en nogmaals een loopproef van 2,5 kilometer eindigde ik zestiende in het algemeen klassement. Met deze plaats hield ik al mijn leeftijdsgenoten achter mij waardoor ik als eerste eindigde bij de 40-plussers.”

De titel van Belgisch kampioen doet Boterberge heel veel deugd en zorgt voor extra motivatie voor de komende wedstrijden. “In juni wil ik top zijn voor de duatlonwedstrijden in Pittem en Kortrijk. Ik train momenteel 15 tot 20 uur per week.”

Over de huidige gang van zaken in het wereldje van duatlon en triatlon heeft de kersverse Belgische kampioen een duidelijke mening. “Duatlon wordt nogal stiefmoederlijk behandeld de laatste jaren, want triatlon is dé uithoudingssport bij uitstek. Voor atleten die duatlon beoefenen, zijn er veel minder wedstrijden dan vroeger en dat is echt geen leuke vaststelling”, besluit Jürgen Boterberge.

(PDC)