Belgische kampioenschappen ‘kajak Lange baan’ in Stasegem prima verlopen

Redactie KW

De tweedaagse Belgische kampioenschappen in Stasegem brachten 208 deelnemers samen uit heel België. De favorietenrol van Laurens Pannecoucke, van origine Stasegemnaar, werd helemaal ingelost.

Laurens won de K1-5000m met een sterke spurt tegen zijn olympische K2-maat Olivier Cauwenbergh en herhaalde de prestatie nog eens in K2. Aangezien in het BK de clubregels gelden, startten zowel Laurens als Olivier met een clubgenoot in de boot. Voor Sobeka-Zwevegem was dat Jeppe Vanhoenacker, een eerstejaars senior. Laurens was op Jeppes voorstel ingegaan, goed wetend dat dit risico’s inhield. Sobeka won duidelijk, maar redelijk nipt vóór Mechelen, waarna de Belgische 1000m-specialist op verlof kon vertrekken.

Stasegems topvaarder Jonathan Delombaerde nam enkel deel aan de K1, omwille van studieredenen. “Zo’n langebaanwedstrijd is niet bepaald een haalbare kaart, als je getraind bent op 200m. Het had dan ook niet veel zin om te proberen met de besten mee te gaan.”

Dames en jeugd

Bij de dames en de jeugd gingen de meeste titels naar Neerpelt. Veterane Heidi Loncke was de uitzondering op de regel. Ook bij de jeugd werden weinig West-Vlamingen kampioen. Bij de miniemen trokken de drielingbroers Mathis en Elias Roosen de meeste aandacht. De manier waarop ze de K2 domineerden, was hoopgevend voor de toekomst.

Wedstrijdorganisator Maxim Cottem kon na afloop tevreden terugblikken: “Qua inschrijvingen konden we iets meer deelnemers noteren dan vorig jaar. Tegenvaller was het labiele weer na vier edities waarbij we een stralende zon hadden. Uiteraard is er bij zo’n organisatie altijd ruimte voor verbetering. Zo kwam er in het programma het BK op de 100 m voor het eerst erbij. We hebben dat goed opgevangen, maar zien nog wel wat details te optimaliseren. Verder was het tof om de juniorwereldkampioen Artuur Peters uit Neerpelt hier zijn eerste wedstrijd als wereldkampioen te zien varen.” Op de foto zien we Laurens Pannecoucke tijdens een wedstrijd in 2012. (SJK)