Belgische delegatie voor EK judo was te gast in Koksijde

v.l.n.r.: Schepen van sport Dirk Dawyndt, trainer Mark Van Der Ham, Matthias Casse, Dirk Van Tichelt, Joran Schildermans, Koksijdse judovoorzitter Roeland Decroo, Roxanne Taeymans, Jorre Verstaeten, Mina Libeer en coach Robert Krawczyk nationaal coach.
Redactie KW

Vorig weekend maakte een speciale groep hun opwachting in de zalen van judoclub Koksijde. Niemand minder dan de nationale ploeg zakte af voor een driedaagse stage. We vroegen meer tekst en uitleg aan Roeland De Croo, de kersverse voorzitter van deze judoclub en nog steeds jeugdcoach.

“Koksijde is een club met een indrukwekkende geschiedenis in het judo, zowel voor zijn clubprestaties als voor de prestaties van de individuele leden. Als club is Koksijde met voorsprong de succesvolste club in Vlaanderen. De afgelopen jaren wonnen ze meestal in zowel de eerste als de tweede afdeling van de Calant cup (Vlaams interclubkampioenschap). En ook in de nationale interclub (vijf beste teams van Vlaanderen en Wallonië) is Koksijde meestal de hoogst geklasseerde Vlaamse club en wonnen ze de afgelopen vijf jaar drie keer de nationale titel. Individueel springen natuurlijk de resultaten van Dirk Van Tichelt in het oog (brons Olympische Spelen), maar vergeten we niet dat de tweede Vlaamse judoka op de Olympische Spelen (Jasper Lefevere) ook een Koksijdse judoka is. Koksijde is ook meer en meer de dominante club op de Vlaamse en Belgische kampioenschappen (VK en BK). Dit zowel bij de jeugd als bij de volwassenen. De jeugd behaalde dit jaar op het VK maar liefst 13 medailles en op het BK zelfs 10. De volwassenen wonnen dit jaar ook al een pak medailles.”

Alle hoop in Koksijde is toch wel gevestigd op de 33-jarige Dirk Van Tichelt. “Ik wil naar het EK in Tel Aviv als ik goed ben en dan wil ik strijden voor een medaille”, luidt het realistisch bij de man uit Brecht. “Anders heeft het geen nut. Ik voel echter dat het goed zit. We zullen zien, want judo is een fatale sport. Het kan soms al in de eerste ronde na één seconde afgelopen zijn. Dat is nu eenmaal eigen aan deze sport. We gaan er toch maar vanuit dat het goed komt en hopelijk kom ik naar België terug met een medaille.” Op het EK in Tel Aviv strijden zes Vlaamse en acht Waalse judoka’s voor een podiumplaats. (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier